Welkom bij Financieel Recht Advocaten!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van deze website te analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en advertenties binnen uw profiel te plaatsen. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer weten? Meer informatie over cookies.
Menu

Lening opzeggen

De bank en andere kredietaanbieders mogen niet zomaar een lopende lening opzeggen. Een dergelijke lening wordt ook wel een kredietovereenkomst genoemd. Zij dienen namelijk uw gerechtvaardigde belangen aan te trekken. Deze verplichting voor de bank vindt u ook terug in artikel 2 van de Algemene Bankvoorwaarden. Banken dienen indien zij de lening opzeggen, de zogenoemde proportionaliteit en subsidiariteit in acht te nemen. Wat betreft de proportionaliteit wordt er gekeken of het belang van de bank bij het opzeggen van de lening in verhouding staat tot de consequenties voor degene die de lening is aangegaan. Wat betreft de subsidiariteit wordt er gekeken of de lening opzeggen ook daadwerkelijk de beste manier is om de situatie op te lossen of dat er wellicht minder ingrijpende manieren zijn. Hier speelt de zorgplicht bij banken ook een belangrijke rol.

Bank zegt hypotheek op

Wat geldt bij een lening opzeggen, geldt ook voor een hypotheek opzeggen. Het kan dus niet zo zijn dat een bank zomaar uw hypotheek opzegt en tot opeising en executie van het onderpand, bijvoorbeeld uw woning, overgaat. Getoetst dient te worden of de opzegging van de hypotheek door uw bank in verhouding staat met het belang dat de bank nastreeft. Daarnaast dient de bank onder omstandigheden te onderzoeken of zij met een lichter middel haar belang bij opzegging ook kan nastreven. Indien dat lichter middel er is, dan kan onder omstandigheden met succes verweer worden gevoerd tegen de opzegging van de hypotheek door uw bank. Hier is de juiste zorgplicht van banken of zorgplicht hypotheekadviseur van belang.

Contact met een advocaat over lening opzeggen

Heeft de bank uw hypotheek of lening opgezegd en wilt u graag weten of dat zomaar kan? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag. 

Relevante uitspraken en nieuwsberichten:


Terug


Laatste tweets