Pensioenfondsen in de Verenigde Staten hebben een rechtszaak aangespannen tegen een collectief van tien banken. Dit blijkt uit het jaarverslag van ING. Het collectief wordt er van beschuldigd jarenlang de handel in Mexicaanse staatsobligaties te hebben gemanipuleerd. ING zou samen met negen andere banken door de Mexicaanse staat zijn benaderd in 2006. Mexico boodt de banken een exclusief recht aan om staatsobligaties te plaatsen en te verhandelen. In ruil daarvoor werd van de banken verwacht dat zij ook een bod uitbrachten op de minder gewilde staatsobligaties van het land. Onder de aangeklaagde banken vallen naast ING ook Deutsche Bank, Barclays, Banco Santander, Citigroup en JP Morgan.
Een onbekende bank heeft zich als klokkenluider gemeld
De Mexicaanse toezichthouder op het gebied van mededinging, Cofece, kwam de banken in 2017 op het spoor. Zij vernam concurrentie verstorend gedrag op de markt voor Mexicaanse staatsobligatie. Nadat Cofece hier een melding van publiceerde is een van de tien banken als klokkenluider naar voren gestapt. Op dit moment is nog niet bekend welke bank zich als klokkenluider heeft gemeld.
Manipulatie van aan- en verkoop prijzen
De banken hebben volgens de pensioenfondsen samengewerkt om de obligaties tegen een lagere prijs aan te kopen. Deze werden vervolgens tegen te hoge prijzen doorverkocht. Ook nadat de obligaties geplaatst waren hebben de banken hun macht misbruikt. Bij het faciliteren van de handel in de obligaties zouden zij een kunstmatig grote spread hebben gecreëerd. Een spread is het verschil tussen de bied- en laatkoers in een markt. Door deze kunstmatig groot te houden konden banken meer verdienen aan de handel in de obligaties. De pensioenfondsen, die samen voor honderden miljoenen dollars aan obligaties hebben gekocht, claimen dat zij door de prijsmanipulatie schade hebben geleden.
Pensioenfondsen stellen dat er voldoende bewijs is
De acht pensioenfondsen die de zaak hebben aangespannen geven aan voldoende bewijs te hebben voor de aanklacht. Een van de bewijzen die zij aanvoeren is het feit dat de spread op de markt voor de obligaties sterk gedaald is nadat het vermeende kartel opgerold werd. De pensioenfondsen verwacht nog meer bewijs te vergaren nu Cofece nog bezig is met haar onderzoek. Ook de financiële toezichthouder in Mexico, CNBV, doet onderzoek naar de markt voor staatsobligaties. Volgens de aanklacht denken de pensioenfondsen dat de manipulatie onderdeel is van een groter patroon van samenzwering en manipulatie. Hiervoor wijzen zij op het Libor-schandaal in 2013 waarbij onder andere Deutsche Bank en Barclays ook al betrokken waren.
Het bedrag dat de pensioenfondsen aan schade claimen is nog niet bekent. De acht pensioenfondsen roepen alle gedupeerde op om zich te melden en aan te sluiten bij de massaclaim.
Klik hier voor het volledige nieuwsbericht in het NRC van 11 maart 2019
Financieel Recht Advocaten
Financieel Recht Advocaten komt graag in contact met particulieren en ondernemers die vragen hebben over aanbieders van beleggingsdiensten. Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen met een van onze advocaten.