Nieuws: Faillissementsrapport voor Welkom Energie

Op 29 oktober vorig jaar heeft de rechtbank in Midden-Nederland het faillissement van Welkom Energie uitgesproken. Na onderzoek door curator Van Raaijen, van advocatenkantoor Schop & Okkerse Advocaten, is het tweede faillissementsverslag deze week gepubliceerd.

Hoge energieprijzen

Hoge energieprijzen zouden de oorzaak zijn van het faillissement. Er zijn meer dan 90.000 klanten geregistreerd, waarvan 70.000 hun geld terug hebben gekregen. De totale waarde hiervan bedraagt € 20 miljoen. Er lijken echter meer vorderingen te zijn waarover de curator nog niet beschikt. Uit het door het AD geciteerde faillissementsrapport blijkt dat het energiebedrijf van ondernemer Jaap Bakker vrijwel geen activa heeft voor curatoren om vorderingen te betalen. Dit genereert een negatief vermogen van € 9,5 miljoen.

Groot aantal schuldeisers

Consumenten staan ​​momenteel met een groot aantal schuldeisers onderaan. Ten eerste is er de curator. Hij is met circa 13 miljoen euro de grootste individuele schuldeiser. Volgens de curator kunnen klanten tijdens de belastingteruggave nog een gedeelte terugkrijgen. Daarnaast zijn er nog 15 andere bedrijven en instellingen die € 6 miljoen vorderen, waaronder het UWV. Er waren tien medewerkers in dienst. Het is onduidelijk of Rabobank een voorrangspositie als kredietverstrekker op Welkom Energie krijgt.

De activa bedroegen ruim 2 miljoen euro. Voor dit bedrag heeft energiebedrijf Eneco ruim 90.000 klanten van Welkom Energie overgenomen. Dit gebeurde toen de energieprijzen stegen, waardoor oude klanten van Welkom Energie aanzienlijk meer moesten gaan betalen. Volgens Eneco werd niet de hoogste prijs gevraagd, maar was het vanwege de marktprijs onmogelijk om de prijsstijging niet door te berekenen.

Terugvorderingen

Curator Van Raaijen heeft bij enkele klanten toch geld terug kunnen vorderen. In totaal € 5 miljoen. De klanten maakten tijdens de faillissementsafwikkeling gebruik van een optie in de regels om niet achteraan de lijst met schuldenaars te staan. Met een zogeheten ’melding onterechte incasso’ bij hun bank lieten zij hun maandelijkse energiekosten terugboeken. Bij sommigen gebeurde dat tot dertien maanden terug.

Volgens de curator is in een groot aantal gevallen te veel teruggeboekt. De curator heeft incassobureau Collect4U ingeschakeld om het geld terug bij deze klanten terug te halen. Enig kapitaal bij Welkom Energie kan nog binnenkomen van de ooit ingekochte gasvoorraad voor klanten bij GasTerra. Die partij gas is tegen huidige hoge marktprijzen miljoenen waard. Maar GasTerra betwist dit eigendom.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant