Uitspraak: Bestuurlijke boetes opgelegd door DNB wegens niet naleven van verplichte auditfunctie

De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) heeft diverse bestuurlijke boetes opgelegd aan vier eiseressen, die actief zijn als organisatieadviesbureau of financiële holding. De boetes zijn opgelegd omdat de eiseressen de verplichte auditfunctie hebben geschonden, zoals voorgeschreven door de Wet toezicht trustkantoren (Wtt oud) en de Wet toezicht trustkantoren 2018 (Wtt 2018).

Niet naleven auditfunctie wordt gezien als ernstige overtreding

De eiseressen hebben vervolgens beroep aangetekend tegen de bestuurlijke boetes, maar de Rechtbank heeft hun beroep ongegrond verklaard. Volgens de Rechtbank heeft DNB de boetes juist en in lijn met de wet vastgesteld, omdat het niet naleven van de verplichte auditfunctie wordt gezien als een ernstige overtreding. De eiseressen hebben niet ontkend dat zij tijdig geen auditor hebben ingeschakeld.

De Rechtbank heeft echter de hoogte van de bestuurlijke boete verlaagd, aangezien eiseressen betoogd hebben dat DNB onder het Wtt oud niet bevoegd zou zijn geweest om een bestuurlijke boete op te leggen vanwege het niet beschikken over de verplichte auditfunctie. Daarbij beroepen de eiseressen zich op het legaliteitsbeginsel en het rechtszekerheidsbeginsel. De Rechtbank heeft dit beroep echter gepasseerd, omdat volgens art. 75 van de Wtt 2018 sprake is van overgangsrecht. Hiermee stelt de Rechtbank dat de wetgever het niet beschikken over de verplichte auditfunctie onder Wtt oud én Wtt 2018 als een doorlopende overtreding ziet.

Tenslotte heeft de Rechtbank DNB veroordeeld tot vergoeding van het griffierecht en de proceskosten aan de eiseressen, vanwege het motiveringsgebrek. Lees de gehele uitspraak van de Rechtbank Rotterdam.

Financieel Recht Advocaten

Wij van Financieel Recht Advocaten hebben veel ervaring met het procederen tegen financiële instellingen als het gaat om het Wwft onderzoek. Heeft u vragen met betrekking tot verplichtingen van de Wwft, het cliëntenonderzoek (KYC onderzoek), Customer Due Dilligence (CDD) of de registratie van uw persoonsgegevens in interne of externe verwijzingsregisters (EVR/IVR). Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant