Nieuws: Achmea wint het van bedwantsenplaag

Een verzekerde van Avéro Achmea heeft een schadepost van 18.000 euro. Zijn kinderen hebben drie logeerpartijen achter de rug die voor flinke schade hebben gezorgd. De kroost van verzekerde blijkt bedwantsen te hebben meegenomen. Deze moesten door middel van speurhonden worden opgeruimd. Behandeling met stoom en gif blijken niet te werken. De totale schade bij de man thuis is 30.000 euro. Deze schade wordt niet door de inboedelverzekering gedekt, nu deze een uitsluiting voor schade door ongedierte bevat. Dit geldt ook voor de andere drie families, waardoor ze besluiten om de vader van de logés aansprakelijk te stellen.

De verzekeraar wil niet overgaan tot uitkering van de bestrijdingskosten. Hieraan legt de verzekeraar ten grondslag dat geen sprake is van een zaak en ook niet van aansprakelijkheid van de vader. Achmea is hiervoor in het gelijk gesteld door het Kifid.

Echter, een van de kleinkinderen van de families heeft beetwonden opgelopen. De verzekerde betoogt dan ook dat de bestrijdingsmiddelen moeten worden aangemerkt als preventieve ingrepen om zo andere/verdere materiele en letselschade te voorkomen.

Het oordeel

Een zaak kan als beschadigd worden aangemerkt indien die kapot, verrot of bedorven is. Er moet dus een wijziging in de stoffelijke structuur van de zaak plaatsvinden. Het Kifid is van mening dat bedwantsen zaken niet opeten of op een andere manier kapotmaken. De beestjes tasten de stoffelijke structuur niet aan. Ook zorgen de eitjes niet voor vervuiling van blijvende aard, nu de eitjes om enig moment uitkomen. Met de maatregelen ter bestrijding heeft geen herstel van zaken plaatsgevonden. Ook vindt de commissie dat onvoldoende is vastgesteld dat sprake was van een onmiddellijk dreigend gevaar van letsel.

Het Kifid concludeert dat de bestrijdingskosten niet als bereddingskosten kunnen worden aangemerkt en niet tot vergoeding van kosten hoeft te worden overgegaan. De vordering wordt in een bindend besluit afgewezen.

Klik hier voor het artikel op Amweb.

Klik hier voor de volledige uitspraak van het Kifid.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u ook een geschil met of een klacht over uw verzekeraar? Wordt de uitkering op uw verzekering ten onrechte ingehouden? Neem dan contact met ons op. Wij behandelen geen zaken op basis van door de overheid gefinancierde rechtsbijstand (toevoegingsbasis, zie: www.rvr.org).

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant