Hoofdelijkheid of borgstelling

Borg en hoofdelijkheid zijn twee verschillende rechtsfiguren. De borg spreekt af met de aanbieder van een lening of een krediet dat hij de schuld betaalt, indien de lening of het krediet niet wordt terugbetaald door de schuldenaar. De schuld gaat de borg zelf niet aan. Bij hoofdelijkheid gaat de schuld alle schuldenaren aan. De schuldeiser kan de gehele schuld (100%) op ieder van de schuldenaren verhalen, waarna de schuldenaren onderling maar moeten uitzoeken wie welk gedeelte moet bijdragen. Dit wordt ook wel hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd.

Hoofdelijkheid of borgtocht: werkelijkheid telt

In het verleden hebben veel banken leningen verstrekt en hebben zij schuldenaren voor hoofdelijkheid laten tekenen, terwijl het in wezen om een borgstelling ging. Zeker indien het om een zogenaamde particuliere borgstelling gaat, dan verbindt de wet daar strenge regels aan. Ook in die gevallen waarin er in het contract staat dat het om hoofdelijkheid gaat, loont het vaak de moeite om te onderzoeken of de hoofdelijkheid in wezen geen borg is. Vaak voldoen de door banken opgestelde contracten niet aan de strenge regels van particuliere borgtocht. De rechter oordeelt steeds achteraf of er sprake is van hoofdelijkheid, dan wel borg (klik hier voor een voorbeeld uitspraak). Onder omstandigheden is het mogelijk de borgstelling te vernietigen.

Borgstelling toestemming echtgenoot

Echtgenoten dienen elkaar onder omstandigheden toestemming te verlenen voor het sluiten van een overeenkomst van borgtocht. Indien die toestemming niet wordt gegeven dan staat de borgtocht bloot aan vernietiging. Een belangrijke uitzondering hierop is dat de borgtocht wordt afgesloten in het kader van beroep of bedrijf. In sommige gevallen is toestemming dan niet vereist.

Contact met een advocaat over borgstelling of hoofdelijkheid

Heeft u een vraag over borgtocht of hoofdelijkheid? Neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant