Hypotheek advocaat

Een hypotheek is een bijzonder soort lening. U spreekt met de bank af dat zij uw woning mogen verkopen indien u de lening niet terugbetaalt. Van banken en andere verstrekkers van hypotheken wordt verwacht dat zij zorgvuldig met uw belangen omspringen. Dit wordt ook wel de zorgplicht van banken genoemd. In sommige gevallen wordt de zorgplicht bij een hypotheek geschonden en is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij een advocaat.

Zorgplicht hypotheek

De zorgplicht van een hypotheekadviseur houdt onder andere in dat de bank of de verzekeraar van tevoren moet uitzoeken of u de hypotheek wel kunt betalen. Het kan voorkomen dat u een te hoge hypotheek ontvangt. Dit wordt ook wel overkreditering genoemd. Bij het naleven de zorgplicht door de hypotheekverstrekker toetsen zij aan de hand van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF). Als achteraf blijkt dat de hypotheekverstrekker u meer geld heeft geleend dan verantwoord was, dan is de bank onder omstandigheden aansprakelijk voor de schade. Dat kan betekenen dat u de restschuld niet hoeft te betalen en de bank de teveel betaalde rente aan u moet terugbetalen. De bank heeft dan haar zorgplicht met betrekking tot de hypotheek geschonden. U vindt hier meer informatie over overkreditering en de verschillende versies van de Gedragscode Hypothecaire Financiering (GHF).

Toestemming echtgenoot verkoop woning

Hoe zit het nu met de toestemming van een echtgenoot bij verkoop van de woning? Onder omstandigheden dient de ene huwelijkspartner aan de andere huwelijkspartner toestemming te geven voor het vestigen van een hypotheek op de woning. Dat geldt ook indien u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd. Indien er geen toestemming is gegeven voor het vestigen van de hypotheek dan kan de echtgenoot die geen toestemming heeft gegeven aan de bank meedelen dat hij of zij de hypotheek vernietigt. Het is dan dus mogelijk om het huis te verkopen zonder toestemming van de mede-eigenaar, in dit geval de partner.

Opzeggen hypotheek

Een hypotheek is een overeenkomst die kan worden opgezegd of voor een bepaalde tijd wordt afgesloten. Bij het opzeggen of niet verlengen van de hypotheek dient de bank zich de gerechtvaardigde belangen van haar klanten aan te trekken. Dat betekent dat zij jegens u een zorgplicht in acht dient te nemen. Zij dient proportionaliteit en subsidiariteit in acht te nemen. Zie hiervoor ook onze pagina opzeggen lening.

Hypotheek en opslag

In de afgelopen jaren hebben veel banken eenzijdig de opslagen op de rente verhoogd. In sommige gevallen is die mogelijkheid van het eenzijdig verhogen van de opslagen overeengekomen. In andere gevallen is die mogelijkheid niet met de bank afgesproken. In beide gevallen is de bank niet steeds bevoegd de verhoging eenzijdig door te voeren. Zie hiervoor ook onze pagina renteopslag.

Contact met een advocaat bij schending zorgplicht hypotheek

Heeft u een vraag over uw hypotheek, restschuld, het verhogen van opslagen of rente? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden uw vraag graag.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant