Nieuws: AFM heeft finfluencers in het vizier

Je hebt ze vast wel voorbij zien komen op je Socials. Influencers die vertellen de manier te hebben om snel vermogen op te bouwen. Vaak zijn deze ‘finfluencers’ niet transparant over hun eigen belangen en de vergoeding die ze krijgen. Dit is problematisch aangezien een groot gedeelte van hun volgers bestaat uit jongeren die niet de gevaren inzien van deze investeringen.

Finfluencers

Finfluencers zijn een snel groeiend begrip geworden. Deze bekende Nederlanders proberen met hun bereik verschillende producten aan te bieden. Voorheen waren het vaak materiële goederen die werden aangeprezen, maar dat is niet meer voldoende. Van aandelen tot crypto en van Forex tot NFT’s. Helaas houden deze finfluencers zich niet aan de regels. Dit komt omdat de aanbevelingen die ze doen en de adviezen die ze geven niet zorgvuldig zijn onderzocht. Ook zijn de producten die ze aanbieden vaak erg risicovol.

Onderzoek

Er is veel informatie vrijgekomen uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Volgens de toezichthouder is het wel goed dat informatie over beleggen steeds toegankelijker wordt. Alleen moet het belang van de belegger wel voorop staan. Volgens de gegevens is dit alleen niet het geval. De meeste finfluencers hebben geen relevante financiële opleiding genoten of enige werkervaring in deze sectoren, terwijl ze voor hun volgers als de expert worden gezien.

Veel finfluencers maken gebruik van de disclaimer dat ze geen financieel advies geven. Zonder vergunning van de AFM is dit ook niet toegestaan. Toch gebeurt dit soms wel, bijvoorbeeld in vraag-en-antwoord sessies op Instagram.

Regels

De finfluencers die bij de AFM in beeld waren zijn duidelijk gemaakt welke regels voor hen gelden en waar ze zich aan moeten houden. Daarnaast wijst de AFM erop dat aanbrengvergoedingen niet mogen, omdat daarmee het provisieverbod wordt overtreden. De activiteiten van finfluencers blijven de komende tijd nadrukkelijk op de radar van de AFM staan.

Lees meer over finfluencers.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant