Nieuws: Bank in gesprek met Consumentenbond rondom mogelijke miljoenenclaim

ABN Amro heeft aangegeven met de consumentenbond in gesprek te gaan naar aanleiding van een mogelijke miljoenenclaim die haar staat te wachten wegens de ‘woekerrentes’ op kredieten die zij heeft verstrekt.

Onlangs had de bank te maken met een nederlaag bij het klachteninstituut Kifid. De bank heeft aangegeven het niet eens te zijn met het oordeel, en daarom stapt zij naar de rechter. De Commissie van Beroep oordeelde dat de bank het teveel aan rente dat in rekening was gebracht, moest terugbetalen. Daarbij werd gesteld dat klanten mogen verwachten dat zij een minder hoge rente betalen als de rentes op de financiële markten ook omlaaggaan. Dit kan alleen anders zijn als de bank hierover vooraf iets anders heeft gezegd.

De uitspraak heeft de directeur van de Consumentenbond wakker geschud. Hij is voornemens om namens klanten met een vergelijkbare lening als in de zaak, een claim in te dienen. Het zou gaan om miljoenen euro’s. Deze mogelijke claim zal enorme gevolgen zal hebben voor de bank. Er zouden tienduizenden lening zijn verstrekt die een claim zouden kunnen indienen.

De claim is er nog niet. ABN Amro wil momenteel alleen de klant uit de zaak een vergoeding bieden. De bezwaren van het oordeel van het Kifid worden aan een civiele rechter voorgelegd. De bank stelt dat er bij het vaststellen van de rente op een doorlopend krediet naar meerdere aspecten dient te worden gekeken dan slechts naar de marktrente.

Een medewerker die verantwoordelijk is voor de consumentenkredieten van ABN Amro heeft aangegeven dat het de bedoeling is dat gesprekken worden gevoerd om zo tot een oplossing te komen. De bank zal daarbij ook zijn verantwoordelijkheid nemen als blijkt dat er inderdaad dingen niet juist zijn gegaan.

De Consumentenbond noemt dit een goede eerste stap. Binnenkort zal het eerste gesprek met de bank plaatsvinden. Naast de ABN Amro kunnen ook andere banken claims verwachten. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar het Spaanse Santander en Vesting Finance. Crédit Agricole werd eerder al op de vingers getikt en moest daarvoor 70.000 mensen compenseren voor een bedrag van totaal 123 miljoen euro.

Klik hier voor het volledige nieuwsartikel.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant