Nieuws: Bank opnieuw op vingers getikt wegens variabele rente

De consument had de zaak aangespannen. Eerder oordeelde het Kifid al dat klanten van banken en verzekeraars bij normale doorlopende kredieten ten onrechte een verkeerde rente berekend kregen.

Het gaat in dit geval om een Flexibel Hypotheek Krediet. Dat is een doorlopend krediet waarbij het recht van hypotheek op de woning door de consument wordt verschaft. In 2006 heeft de klant de lening afgesloten. In 2015 blijkt dat het rentetarief niet de ontwikkelingen van de marktrente volgt. De marktrente daalde op dat moment.

De bank stelde zich op het standpunt dat het rentetarief marktconform was. De marktrente zou niet 1-op-1 kunnen worden vergeleken met de rente op een hypotheek. Naar het oordeel van het Kifid heeft de ABN Amro bij een doorlopend krediet, waarbij een woning als onderpand werd verschaft, ten onrechte de rente niet laten dalen met de marktrente. Bij het afsluiten van de hypotheek heeft de bank er niet op gewezen dat er andere richtlijnen zouden worden gehanteerd. Daarom mocht de klant erop vertrouwen dat de rente zou dalen met de marktrente. De bank heeft aangegeven dat zij in gesprek gaat met de klant om tot een passende maatstaf voor de gerekende rentes te komen.

Klik hier voor het volledige nieuwsartikel.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant