Nieuws: Banken strenger met identificatieplicht

Banken zijn verplicht om elke nieuwe klant zorgvuldig te identificeren. Dit is natuurlijk logisch, maar door de aangescherpte wetgeving en aanzienlijk hoge boetes door het OM proberen banken geen enkele fout te maken.

Periodieke controle

Ook na de identificatie bij een nieuwe klant moet er naderhand periodiek worden gecontroleerd. Wanneer u al wat langer klant bent van uw bank, kan die bank dus vragen dat u zich opnieuw identificeert, met uw huidige, geldige identiteitsbewijs.

Streng beleid

Als klanten zich niet kunnen identificeren of niet voldoen aan het bijbehorende cliëntenonderzoek is de kans groot dat de bancaire relatie wordt stopgezet. De banken zijn hier heel streng op aangezien er al meerdere boetes zijn uitgedeeld voor het niet handhaven van de verplichtingen in de Wwft. Zo heeft de ING een boete van 775 miljoen euro moeten betalen vanwege ernstige nalatigheid bij het voorkomen van witwassen.

De banken worden gezien als poortwachters van ons financieel stelsel. Zij moeten ervoor zorgen dat er zo min mogelijk crimineel geld wordt witgewassen of gebruikt wordt om terrorisme mee te financieren. Door bij iedereen de geldstromen te controleren kunnen de banken criminaliteit makkelijker opsporen.

Verwijzingsregisters.

Helaas heeft dit beleid ook een keerzijde. Banken zijn zeer streng in het cliëntenonderzoek. Bij enige twijfel van de bank of bij het niet afronden van het cliëntenonderzoek kan de bancaire relatie al worden stopgezet. Ook kunnen de persoonsgegevens van deze klant worden geregistreerd in de Interne en Externe Verwijzingsregisters. Zo kunnen andere banken uw geschiedenis zien en maakt het aanvragen van een nieuwe rekening een stuk lastiger.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant