Nieuws: Banken zien ongebruikte bankrekeningen gebruikt worden in het kader van TVL

Banken hebben een grote hoeveelheid aan verdachte transacties geconstateerd. Er werden TVL aanvragen gedaan met bankrekeningen die jarenlang niet werden gebruikt. De Staatssecretaris heeft laten weten dat er diverse onderzoeken lopen naar fraude. De Staatssecretaris herkent de signalen dan ook niet dat er niets met de meldingen van banken wordt gedaan.

FIU heeft van banken meldingen gehad van ongebruikelijke transacties ten aanzien van de steunmaatregelen. De verdachte transacties zijn bij de opsporingsdiensten onder de aandacht. Bij de FIOD lopen meerdere onderzoeken naar mogelijke fraude bij steunmaatregelen.

Er lijkt wel sprake te zijn van ronselen van niet-meer actieve bedrijven die een Kamer van Koophandel (KvK)-inschrijving hebben en daarmee proberen om een TVL-subsidie aan te vragen.

Door de RVO zijn inmiddels diverse maatregelen getroffen om dergelijke signalen te herkennen. Wanneer gevallen worden geconstateerd wordt er in beginsel eveneens aangifte gedaan en eventueel het geld teruggevorderd. Bij een vermoeden van misbruik kan de subsidie worden vastgesteld op nihil, maar ook terugvordering van voorschotten en het leggen van conservatoir beslag. Er kan ook een aangifte worden gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Een aantal aangiftes hebben er toe geleid dat de FIOD een strafrechtelijk onderzoek is gestart. De regeling wilde ondernemers zo snel mogelijk voorzien van financiële steun, met alle risico’s van dien. Deze worden nu opgespoord en aangepakt.

Lees hier het volledige artikel.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant