Nieuws: China investeert enorm in CBDC

Momenteel vindt er een verschuiving in de betaalsector plaats. Langzaam verplaatst onze economie richting een cashloze maatschappij. Om dit te verwezenlijken zijn er Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) die het contante geld geleidelijk moeten vervangen. Volgens de Deutsche Bank is het niet langer de vraag ‘of’ het gaat gebeuren, maar ‘wanneer’ en ‘hoe’ deze verschuiving eruit gaat zien.

Ontwikkelingen

Drie kwart van de centrale banken zijn bezig met de ontwikkeling van een CBDC. Van deze groep is meer dan de helft al bezig met de proof-of-concept fase. De Deutsche Bank verwacht dat de centrale banken in de aankomende twee jaar een CBDC voor algemene doeleinden zullen uitgeven. Ook voorspelt de bank dat een grote meerderheid van de centrale banken binnen vijf tot zes jaar een CBDC in gebruik zullen nemen.

De race zal worden geleid door de opkomende economieën. Volgens de Deutsche Bank zijn er al operationele CBDC’s van de Bahama’s en het oostelijk Caribisch gebied. Ook China is bezig om haar CBDC in februari 2022 te lanceren.

Machtsverhouding

De Deutsche Bank is niet van mening dat de voorsprong die China kan opbouwen op het gebied van CBDC, de huidige machtsverhoudingen niet zal beïnvloeden. Toch kan deze geavanceerde betaling technologie zorgen voor een vergroting van het marktaandeel in China.

Ze kunnen flink profiteren van deze voorsprong op het gebied van betaalsystemen. Er is enorm veel inspanning voor geleverd om dit plan te internationaliseren. Deze innovatie zal een impact hebben net zoals de dollar in de twintigste eeuw. China heeft ook als doel om eind 2050 wereldleider te zijn op het gebied van innovatie en wetenschap. Ze investeren massaal in geavanceerde technologie en zijn momenteel het land met de grootste AI-investeringen.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant