Nieuws: CKM brengt uitbuiting in kaart

Uit een onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) is te zien dat Nederlanders vaker te maken krijgen met criminele uitbuiting. Het komt voornamelijk voor bij kwetsbare mensen, zoals minderjarige of mensen met een licht verstandelijke beperking. Ook mensen met schulden komen vak in aanraking met deze criminelen.

Geldezels

Deze slachtoffers worden ingezet om strafbare feiten te plegen en worden dan onterecht aangemerkt als dader. De criminelen die hierachter zitten blijven buiten schot. Ze gebruiken de slachtoffers als geldezel of katvanger. Vaak wordt dan hun bankrekening gebruikt om crimineel geld mee wit te wassen. Als vergoeding krijgen ze van deze criminelen een gedeelte van het geld, maar wat ze vaak onderschatten zijn de gevolgen. In de meeste gevallen wordt de bancaire relatie stopgezet en worden de slachtoffers geregistreerd in de interne en externe registers. Het aanvragen van een nieuwe bankrekening is dan nagenoeg onmogelijk.

Slachtoffers

Professionals benadrukken het belang om in de directe omgeving aanwezig te zijn, zodat signalen sneller worden herkend en opgepakt. Woordvoerder CKM Ceuleers: “Vaak vertellen slachtoffers van uitbuiting niets over hun omstandigheden, uit angst voor misbruik of schaamte, maar vaak omdat ze zich niet als slachtoffer identificeren. Investeren in het proactief contact leggen met je doelgroep, zowel op straat als online, is daarom belangrijk.”

Ook zijn er mogelijkheden om professionals te trainen in signaalherkenning en monitoring. Volgens Ceuleers zijn professionals de ogen en oren van de buurt en komen vaak als eerste in contact met (vermoedelijke) slachtoffers. Hun acties spelen dus een belangrijke rol bij de vraag of iemand als slachtoffer of als dader wordt gezien. Het is dan ook positief dat 95% van de respondenten aangeeft geïnteresseerd te zijn in training.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant