Nieuws: Consumentenbond wil een einde aan de onduidelijkheid omtrent risico-opslag

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de risico-opslag bij hypotheken. Als er een extra rente bovenop de ‘standaard’ hypotheekrente komt, wordt dit risico-opslag genoemd. Hierover bestaan veel onduidelijkheden en de Consumentenbond eist dat hier zo snel mogelijk een einde aan komt. De regels zijn al aangescherpt, maar alsnog is er geen eenduidige lijn in het handelen van de geldverstrekkers.

Risico-opslag wordt gebruikt als een koper meer leent dan de marktwaarde van zijn woning. Als de woning gedwongen zou moeten worden verkocht, is er een groter risico. Om dit te voorkomen wordt een rente-opslag gerekend die ook wel risico-opslag wordt genoemd. Het staat geldverstrekkers vrij om te kiezen welke en hoeveel risicoklassen ze hanteren.

AFM: moet altijd mogelijk zijn om rente-opslag te verlagen of te laten vervallen

Volgens de Autoriteit Financiële Markten zou het altijd mogelijk moeten zijn om de rente-opslag te verlagen of te laten vervallen. Dit blijkt in de praktijk echter anders. Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel hypotheekverstrekkers een onnodig hoge risico-opslag blijven rekenen zonder dat er een daadwerkelijk risico is. Op verzoek van de woningeigenaar passen sommige hypotheekverstrekkers de rente wel tussentijds aan, maar bij andere hypotheekverstrekkers is dit soms helemaal niet mogelijk.

Om dit tegen te gaan heeft de Consumentenbond in de leidraad opgenomen dat het altijd mogelijk moet zijn om de risico-opslag kosteloos te laten vervallen of verlagen tijdens de rentevast periode. Dit zou moeten kunnen zonder dat de woningwaarde opnieuw moet worden aangetoond, maar meteen als er voldoende is afgelost of als de woningwaarde is gestegen.

Financieel Recht Advocaten

Bevat uw hypotheek ook een risico-opslag en vermoed u dat deze te hoog is? Neem dan hier contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten. Onze advocaten hebben ruime ervaring met het procederen tegen banken, verzekeraars en vermogensbeheerders.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant