Nieuws: DeGiro op de vingers getikt wegens onaanvaardbaar handelen jegens klanten

DeGiro heeft zich schuldig gemaakt aan een tekortkoming in de dienstverlening ten aanzien van klanten die teveel betaalde buitenlandse dividendbelasting wilden terugvorderen.

In twee verschillende zaken hebben klanten geklaagd over het feit dat DeGiro weigerde om te helpen bij het terugkrijgen van honderden euro’s. Het klachteninstituut komt tot de conclusie dat er naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is gehandeld door hulpverzoeken van klanten bij het terugvragen van belasting af te wijzen. Daarom moest DeGiro het te veel betaalde dividendbelasting, inclusief rente, terugbetalen. Het enige wat van DeGiro werd gevraagd was om op de ingevulde formulieren een stempel te zetten. Dit kan niet worden aangemerkt als een noemenswaardige administratieve last. Het is niet verplicht om een fiscale dienst te leveren. Als dit wordt aangeboden dan staat er een prijs tegenover.

Het terugvragen van dividendbelasting is een terugkerend fiscaal probleem voor beleggers in buitenlandse aandelen. Een aandeelhouder is gehouden om bronbelasting te betalen over de genoten winst. Het land waar een bedrijf is gevestigd is het land waar dividendbelasting moet worden afgedragen.

Om de belastingdruk voor deze aandeelhouders te verlagen, zijn er diverse verdragen gesloten om dubbele kosten te voorkomen. Zo hoefde Nederlanders met aandelen in Franse bedrijven slechts 15% te betalen tegenover een tarief van 30% dat in Frankrijk zelf wordt gehanteerd. Dankzij verschillende wijzigingen in wetten is het percentage voor Nederlanders zelfs 12,8%.

De situatie kan zich voordoen dat een Nederland zijn belasting in Frankrijk wil terugvorderen. Dit kan voor veel rompslomp zorgen, zeker voor onervaren, jonge beleggers. Ook is het voor de gemiddelde kleinere particuliere belegger niet lonend om een belastingadviseur in te schakelen om buitenlandse bronbelasting terug te vorderen gezien de kosten die daarmee zijn gemoeid.

Klik hier voor het volledige nieuwsartikel.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant