Nieuws: Duizenden euro’s lichter door bankfraude

Geraffineerd. Zo kun je de handelswijze omschrijven van de verdachte die zich voordeed als bankmedewerker en zo tienduizenden euro’s afhandig maakte. De 27-jarige man uit Den Haag moest maandag 21 februari voorkomen voor de rechtbank in Zutphen.

Kan iedereen overkomen

Een van de slachtoffers is een man die ter gelegenheid van de “Europese dag van het slachtoffer” zijn verhaal wil vertellen. Hij wil waarschuwen: het kan echt iedereen overkomen. “Het gaat zo geraffineerd. Ik heb geen moment getwijfeld dat ik het goede deed”, zegt hij.

Het begon met een sms waarin werd gemeld dat hij geld tegoed zou hebben van de belastingdienst. Hij klikte op de link, maar realiseerde zich meteen dat dit niet in de haak was. Daarop liet hij zijn privérekening blokkeren.

Later die dag werd hij gebeld door de bank; er waren onterechte boekingen gedaan vanaf zijn rekening. Ja, dat kon kloppen; hij had op een verdachte link geklikt. De bank was nu bezig het geld veilig te stellen, of hij kon inloggen op zijn computer?

Via Teamviewer, dat hij op verzoek installeerde, werd meegekeken. De man kreeg de opdracht om overboekingen te doen vanaf een andere privérekening dan de geblokkeerde.

Gedeeltelijk vergoed

De tienduizenden euro’s die hem en de organisaties waarvoor hij actief was, afhandig zijn gemaakt, zijn slechts gedeeltelijk vergoed. De officier van justitie heeft daarom een schadevergoeding gevorderd van bijna € 93.000, ter compensatie van de in totaal drie gedupeerden in deze strafzaak.

Ze eiste ter zitting verder een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk tegen de man, die eerder ook al veroordeeld was voor soortgelijke feiten.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant