Nieuws: Europese toezichthouder tegen witwassen en financiering van terrorisme

De ministers van Financiën van de EU hebben aangegeven achter de oprichting van een gemeenschappelijk orgaan te staan. Dit orgaan moet Europees toezicht gaan houden op het witwassen en financiering van terrorisme.

Van de 27 lidstaten zouden er geen enkele zijn die bedenkingen heeft geuit over het plan. Het is wel de bedoeling dat de nationale toezichthouders voldoende betrokken blijven bij het bestrijden van witwassen en de financiering van terrorisme.

In 2014 zou de Anti-Money Laundering Authority (Amla) moeten lanceren. 20 landen, waaronder Nederland, heeft aangegeven dat zij de nieuwe toezichthouder willen huisvesten.

Witwassen is nog steeds een groot probleem. Het gaat jaarlijks om 1% van het BNP van de EU. In Nederland is dit omgerekend een bedrag van 15 à 20 miljard euro.

De Amla dient samen met de commissie de mazen in de wet te dichten. Door meer coordinatie en samenwerking moet de misdaad worden bestreden. De Amla krijgt onder andere de bevoegdheid om boetes op te leggen als er regels worden geschonden. Er komt een verbod op contante zakelijke bedragen die meer zijn dan 10.000 euro.

De commissie heeft het plan om alle cryptomunten ook onder de nieuwe Europese anti-witwasregels te laten vallen. Aanbieders moeten de klanten identificeren en achterhalen en monitoren waarom transacties worden gedaan.

Klik hier voor het volledige nieuwsartikel.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant