Nieuws: Europese Unie komt met wetgeving rondom cryptovaluta

De Europese Unie gaat de crypto sector onder handen nemen met wetgeving die de losbandigheid rondom cryptomunten moet beperken. Voor het eerst worden cryptovaluta zoals Bitcoin, uitgevers van cryptomunten en aanbieders van bijvoorbeeld diensten voor het wisselen van virtuele cryptovaluta aan Europese regels gebonden. De EU-lidstaten en het Europees Parlement bereikten daar donderdagavond een akkoord over.

Crypto-Wilde Westen

“De nieuwe regels zullen EU-burgers die hebben geïnvesteerd in deze valuta beter beschermen, misbruik voorkomen maar innovatie in deze sector niet belemmeren”, zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. “Deze verordening is een mijlpaal en zal een einde maken aan het crypto-Wilde Westen.”

Volgens Europarlementariër Paul Tang (PvdA) is er voor meer dan acht miljard euro in 2021 witgewassen via cryptomunten. “Na jaren over zich heen te laten lopen, neemt Europa het heft weer in eigen handen. We stellen paal en perk aan de excessen van de crypto sector, waar criminelen en sjacheraars vrij spel hebben.”

Veranderingen

Deze nieuwe wetgeving zal ervoor zorgen dat meer crypto dienstverleners hun bedrijfsstructuur beter moeten organiseren, informatie over hun onderneming moeten publiceren, hun financiële positie moeten openbaren en hun IT-systemen op orde moeten brengen om zich te kunnen beschermen tegen cyberaanvallen. Dit zou ook de hoeveelheid scams moeten verminderen. Afgelopen jaar zijn klanten op deze manier volgens Tang voor meer dan 7 miljard euro opgelicht.

De sector is volwassen geworden en wordt met deze wetten ook als zodanig behandeld”, zegt Tang. “De klant mag niet de dupe worden van crypto criminelen, slecht opgezette crypto projecten of houtje-touwtje IT-systemen. Deze wetten zijn een gamechanger voor de Europese investeerder.”

Bron: ANP

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant