Nieuws: Gevolgen voor niet registreren UBO

Volgens het Ministerie van Financiën heeft net meer dan de helft van de bedrijven en instellingen zich geregistreerd in het UBO-register. Deze registratie, waar de uiteindelijke belanghebbende van een onderneming in staan, zou uiterlijk 27 maart moesten worden ingediend.

Consequenties

De organisaties die de Ultimate Beneficial Owners niet hebben laten inschrijven bij het Handelsregister riskeren een boete of een taakstraf. De consequenties kunnen groter zijn, want banken moeten van nieuwe zakelijke relaties een bewijs van registratie vragen. Als er geen UBO-inschrijving kan worden getoond, kan dan bijvoorbeeld geen nieuwe bankrekening worden geopend.

Aanvraag uitstel

Het lage aantal inschrijvingen diende zich al aan. Ruim een week voor de deadline had pas ruim een kwart van de daartoe verplichte ondernemers zich ingeschreven in het register bij de Kamer van Koophandel. Veel ondernemers bleken, ondanks verschillende informatiecampagnes, nog steeds niet op de hoogte te zijn van de verplichting.

Werkgeversorganisaties hadden daarom om uitstel gevraagd en ook verschillende partijen in de Tweede Kamer voelden voor uitstel van de deadline. Daarbij speelt ook een rol dat er een zaak over het Luxemburgse UBO-register bij het Europees Hof van Justitie loopt die mogelijk consequenties voor Nederland kan hebben. Het ministerie van Financiën liet echter weten niet van plan te zijn om de deadline voor inschrijving in het UBO-register uit te stellen.

Laatste waarschuwing

De Belastingdienst gaat controles uitvoeren om te checken of er aan de verplichting is voldaan. Die geldt voor uiteindelijk belanghebbenden die een belang van minimaal 25% in een onderneming hebben. De handhaving door de fiscus zal risico gebaseerd zijn, gericht op ‘juridische entiteiten met hogere witwas risico’s’. Bedrijven krijgen eerst nog een laatste waarschuwing en de kans om zich alsnog te registreren.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant