Nieuws: In 2020 was crowdfunding iets minder populair dan normaal

In 2020 is met crowdfunding een bedrag van 417 miljoen euro opgehaald. In 2019 stond de teller op 424 miljoen euro. Deze cijfers worden sinds 2011 gemonitord door de website CrowdfundingCijfers.nl.

Het gaat er bij crowdfunding om dat een groep mensen ieder een relatief klein bedrag inlegt om een project of een onderneming te kunnen financieren. Onderzoekers stellen dat de krimp komt omdat ondernemingen tijdens de lockdown veel minder geld ophaalde dan een jaar eerder. Er werden in 2020 in totaal 12.764 projecten gefinancierd. Het ging om een gemiddeld bedrag van 33.000 euro per project.

De website heeft verder aangegeven dat het opvallend is dat maatschappelijke projecten juist 50% meer geld hebben opgehaald. Het aantal donaties van 23,9 miljoen euro waren voornamelijk bestemd voor corona-onderzoeksprojecten van academische ziekenhuizen.

Daarnaast hebben ondernemers, kunstenaars en culturele organisaties gebruik gemaakt van crowdfunding. De creatieve projecten hebben 11,5 miljoen euro opgebracht. De helft van het geld dat onderneming hebben opgehaald, zijn bestemd voor het financieren van vastgoed. Een belangrijke sector is de duurzame energieprojecten.

In 2020 was NLInvesteert de marktleider met betrekking tot crowdfunding. Via dat platform werd gefinancierd voor een totaalbedrag van 67 miljoen euro. Ten opzichte van 2019 is dat een verdubbeling.

Klik hier voor het nieuwsartikel.

Financieel Recht Advocaten

Financieel Recht Advocaten komt graag in contact met mensen die vragen hebben over crowdfunding, die schade hebben geleden of vrezen schade te zullen lijden. Klik hier voor vrijblijvend contact met een advocaat.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant