Nieuws: Man is geen accountant volgens de NBA

Het bedrijf Vattenfall had een nieuwsbericht naar buiten gebracht. Van Ofwegen (een accountant volgens het nieuwsbericht) werd benoemd tot CFO Vattenfall Nederland. Het NBA nam ook kennis van het nieuwsbericht en deed onderzoek. De meneer is niet in het NBA-register opgenomen, waardoor hij zich ook niet als accountant mag profileren. Ook in het verleden zou meneer niet werkzaam zijn geweest als accountant.

De nieuwe CFO heeft de internationale opleiding Certified Management Accountant (CMA) gevolgd en succesvol afgerond aan de VU. Deze opleiding wordt vaak gepresenteerd als een van de alternatieven voor de opleidingen voor Register Controller. Daarom mocht hij niet worden neergezet als een man met ‘ervaring als gecertificeerd accountant en financieel manager’ maar wel als een man met ‘ervaring als internationaal gecertificeerde management accountant en financieel manager’, volgens een woordvoerder van het bedrijf.

Het NBA is het niet eens met de herformulering van het bedrijf. Om te kunnen spreken van een accountant moet de persoon in kwestie zijn opgenomen in het NBA-register. Iemand die de opleiding CMA heeft afgerond mag de benaming accountant in het geheel niet gebruiken. Dit mag wel als de persoon ook in het register is ingeschreven.

De verwarring is ontstaan door het internationale karakter van de CMA opleiding. De accountant die wij in Nederland kennen, is een auditor. De accountant is in England een boekhouder of controller. Niet iedereen is op de hoogte van de regels omtrent titelgebruik.

Klik hier voor het nieuwsartikel.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant