Nieuws: Miljoenenclaim tegen bank komt steeds dichterbij

Een financieel dienstverlener moet een klant compenseren indien te veel rente over een doorlopend krediet is betaald, volgens Consumentenbond Claimservice. Consumentenbond Claimservice is voornemens om namens andere klanten met een soortgelijke lening een miljoenenclaim tegen de ABN Amro bank in te dienen.

Onlangs heeft het Kifid geoordeeld over een conflict tussen klanten en hun verzekeraars en/of banken. De klant stelde dat hij te veel rente moest betalen en werd door het Kifid in het gelijk gesteld. De klant had tussen 2010 en 2018 een doorlopend krediet met een variabele rente lopen bij de bank. De marktrentes van de bank bleven dalen, maar niet de tarieven die de klant over zijn krediet moest betalen.

De commissie oordeelde dat klanten mogen verwachten dat de rente die zij moeten betalen ook zullen dalen als de marktrentes ook omlaag gaan. Dit kan anders zijn als de bank vooraf hierover iets anders heeft gezegd. De bank is gehouden te berekenen hoeveel rente te veel is betaald door de betreffende klant. Volgens de klant zou het gaan om vijfentwintigduizend euro.

De Consumentenbond Claimservice schat dat de ABN Amro ongeveer 80.000 leningen heeft verstrekt. Als het aan de bond ligt dan eist zij namens klanten het geld terug van de bank. Dat het Kifid ondanks in het voordeel van de klant heeft geoordeeld is dan ook gunstig. Dit maakt een claim tegen de bank steeds aannemelijker. De directeur van de bond heeft aangegeven eerst een reactie van de bank af te willen wachten voordat in actie wordt gekomen.

Stichting Geldbelangen stond de betreffende klant bij. De stichting heeft aangegeven dat de claims tegen de bank in de tientallen miljoenen euro’s kunnen lopen. Eerder werd Crédit Agricole wegens een zelfde soort zaak op de vingers getikt; zij compenseert momenteel ongeveer 70.000 mensen. Daarvoor is een bedrag van 123 miljoen euro uitgetrokken.

De Consumentenbond Claimservice onderzoekt of er nog meerdere zaken mogelijk zijn tegen het Spaanse Santander en Vesting Finance. Zij zouden naast de ABN Amro mogelijk ook hoge claims kunnen verwachten.

Klik hier voor het volledige nieuwsartikel.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant