Nieuws: Minister van Financiën op de hoogte van ‘de-risking’ door banken

Minister Hoekstra van Financiën zegt op de hoogte te zijn van de-risking. De-risking houdt in dat banken steeds meer risico’s proberen te vermijden door afscheid te nemen van bestaande klanten of sectoren omdat zij een te hoog risicoprofiel hebben. Het fenomeen is ontstaan doordat banken hoge boetes kregen van de AFM omdat zij niet genoeg deden om witwassen tegen te gaan. Deze boetes proberen de banken dus te voorkomen door risico’s uit de weg te gaan.

De Europese banken autoriteit (EBA) meldde eerder al bang te zijn dat de Wwft-regels te ver gaan. De toezichthouder ziet dat banken vanwege de dreiging van torenhoge witwasboetes hele groepen klanten uit voorzorg buiten de deur zetten en stelt een onderzoek in naar mogelijke misstanden. De minister geeft aan dat wanneer de-risking op te grote schaal optreedt dit zou kunnen leiden tot uitsluiting van bepaalde groepen.

De signalen van de-risking zijn bij de minister bekend, maar de banken hebben nog geen kwantitatieve data die de vermoedens van de-risking ondersteunen omdat zij alle gevallen apart behandelen en beoordelen.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u het vermoeden dat u schade heeft geleden als gevolg van slecht advies van uw hypotheekadviseur en/of bank? Neem dan hier vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. Ons kantoor heeft ruime ervaring met het procederen tegen banken, tussenpersonen, financieel adviseurs, hypotheekadviseurs, beleggingsadviseurs alsmede vermogensbeheerders.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant