Nieuws: Nationale-Nederlanden Bank krijgt boete van 1,1 miljoen euro voor overkreditering

De Autoriteit Financiële markten (hierna: AFM) heeft de Nationale Nederlanden Bank een boete opgelegd van 1,125 miljoen euro voor het overtreden van de regels voor verstrekking van de consumptieve kredieten, zo meldt www.amweb.nl

Overkreditering

De AFM is gedragstoezichthouder op de financiële markten en kan onder andere financiële partijen een waarschuwing geven, een dwangsom opleggen en zoals in dit geval, een boete opleggen. De AFM heeft bij de Nationale-Nederlanden Bank dertig klantdossiers onderzocht en stuitte daarbij op vijf dossiers waarin aan klanten een krediet werd verstrekt terwijl dat onverantwoord was en op vier dossiers waarin onvoldoende informatie over de klanten was vergaard. Daardoor was sprake van overkreditering door de bank.

Verzachtende omstandigheden

Het voorkomen van overkreditering is één van de prioriteiten van de AFM, zo valt te lezen op haar site. Voor consumenten kan overkreditering tot grote problemen lijden, ze kunnen hierdoor flink in de schulden geraken. De AFM vindt het dan ook belangrijk dat klanten een lening afsluiten die past bij hun financiële situatie en het doel waarvoor zij lenen.

Ondanks dat de boete lager uitvalt dan normaal tekent Nationale Nederlanden Bank beroep aan. Zij stellen de leennormen te volgen die zijn afgesproken met de brancheorganisaties. De bezwaarprocedure is in gang gezet. Aan de hand van de uitkomst daarvan bepaalt de bank of ze nog andere aanpassingen moeten doen.

Lees hier het hele artikel

Financieel Recht Advocaten

Bent u zakelijk gezien overgekrediteerd? Neem hier vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant