Nieuws: Nieuwe taxatieregels zorgen voor verwarring bij banken en andere geldverstrekkers

Volgens een nieuwsbericht van de VEH is het voor veel banken en andere geldverstrekkers nog niet duidelijk hoe zij om moeten gaan met de nieuwe Europese regels voor taxaties van woningen. De regels zijn onlangs ingetreden, waardoor het niet langer mogelijk is om een volledig modelmatige taxatie te gebruiken bij de aanvraag van een hypotheek.

De volledig modelmatige taxatie is een veelgebruikte manier om de waarde van een huis vast te stellen. Dit kan dus niet langer. Het is wel toegestaan om gebruik te maken van een hybride taxatie. Een berekening op afstand is daardoor mogelijk. De berekening wordt gecombineerd met een controle die wordt uitgevoerd door een taxateur of een andere deskundige. Dit is een goedkopere optie dan een volwaardig taxatierapport.

Omdat de ontwikkeling van een hybride taxatie veel tijd in beslag heeft genomen, weten veel geldverstrekkers nog niet hoe ze gebruik kunnen maken van deze manier van taxeren. In veel gevallen wordt daarom vanaf 1 juli een volledig taxatierapport gevraagd, wat voor veel huiseigenaren leidt tot onnodig hoge kosten. De VEH roept geldverstrekkers op om zich zo snel mogelijk in de nieuwe taxatievorm te verdiepen.

ING en Calcasa werken al met de hybride taxatiemethode, maar dit leidde tot juridische discussies. De VEH is bang dat andere partijen hierdoor verward raken en daarom de methode niet willen inzetten. Een aantal organisaties hebben aangegeven met een eigen model te komen. Dit is echter nog even uitgesteld omdat daarvoor de techniek en software optimaal moeten werken.

Klik hier voor het volledige nieuwsartikel.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant