Nieuws: NN staakt proefproces in woekerpolisaffaire

Nationale-Nederlanden (hierna: “NN”) heeft het bekende proefproces inzake de woekerpolisaffaire afgebroken door een schikking te treffen met een consument om zodoende een eindvonnis te voorkomen.

NN was in 2008 deze zaak zelf begonnen om juridische duidelijkheid te krijgen. Afgelopen april moest het Europese Hof van Justitie de vraag beantwoorden of verzekeraars hun klanten destijds bij de verkoop informatie over kosten hadden moeten geven op grond van de redelijkheid en billijkheid. Het Hof heeft gezegd dat dit soort ‘open normen’ zijn toegestaan onder voorwaarde dat ze voor de verzekeraar voorspelbaar en nauwkeurig zijn. De rechtbank had die voorwaarden moeten toetsen, maar NN wachtte dit niet af en schikte haar geschil met de consument. Daarmee stelt NN een voor haar mogelijk negatieve uitspraak van de Nederlandse rechter uit. Echter, het arrest van het Hof van Justitie blijft alle komende zaken beïnvloeden. Want als het hoogste rechtscollege heeft gesproken, moet de lagere rechter zich daar aan houden. De rechtsstrijd is nog niet afgelopen. Wat deze casus wel weer duidelijk maakt is dat in actie komen tegen verzekeraars kan lonen. Met regelmaat worden zaken in de minne geschikt.

Heeft u ook Flexibel Verzekerd Beleggen van Nationale Nederlanden of een andere vraag over een woekerpolis of beleggingsverzekering? Neem hier vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant