Nieuws: Onderzoek van AFM naar de kwaliteit van beleggingsdienstverlening

Op 28 februari 2014 heeft de stichting Autoriteit Financiële Markten (“AFM”) een onderzoeksrapport gepubliceerd dat zich richt op 13 banken en beleggingsondernemingen die vermogensbeheer of beleggingsadvies aanbieden aan vermogende beleggers. De 13 onderzochte banken en beleggingsondernemingen vertegenwoordigen samen ruim 50% van de markt voor vermogensbeheer en beleggingsadvies in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit van het beleggingsadvies bij meer dan de helft van de banken en beleggingsondernemingen onder de maat is.

Rendement voert de boventoon

De meerderheid van de onderzochte ondernemingen beoordeelt de beleggingsportefeuilles teveel op basis van rendement. Ze kijken daarbij niet of te weinig naar de risico’s en kosten van de portefeuille, terwijl deze  risico’s en kosten het rendement behoorlijk onderuit kunnen halen.

Portefeuille pas niet bij de klant

Bij het kijken of een beleggingsadvies of vermogensbeheer bij de klant past, moet er voldoende en actuele informatie over de klant beschikbaar zijn. De meeste ondernemingen proberen de benodigde informatie in te winnen via een vragenlijst. Hiermee wordt vaak onvoldoende diepgaande en onvoldoende concrete informatie ingewonnen, waardoor een onjuist risicoprofiel wordt geschetst. In ongeveer (slechts) één derde van de onderzochte dossiers heeft de AFM geconstateerd dat de klantgegevens en de beleggingsportefeuille bij elkaar passen!

De banken en beleggingsondernemingen onderkennen de punten waarop het vermogensbeheer en beleggingsadvies aan verbetering toe is.

Klik hier voor het volledige rapport van de AFM “Onderzoek Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening”.

Mocht u een geschil hebben met uw bank of vermogensbeheerder of denkt u dat u schade heeft geleden, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zullen uw specifieke situatie beoordelen en eventuele de mogelijkheden met u bespreken.  Klik hier voor ons contactformulier

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant