Nieuws: Passende hypotheek niet altijd de goedkoopste hypotheek

Het afsluiten van een hypothecaire geldlening, een hypotheek, is maatwerk. Er wordt nog wel eens gedacht dat de goedkoopste hypotheek altijd de beste hypotheek is. Dat is niet altijd het geval. Zo is een hypotheek met een korte looptijd van bijvoorbeeld 5 jaar vaak een hele goedkope hypotheek. De maandlasten, en daarmee het beslag dat de hypotheek op het inkomen legt, wordt daardoor echter zo hoog dat die goedkope hypotheek onbetaalbaar en niet passend is. De hypotheekadviseur die u helpt bij het afsluiten van uw hypotheek dient daarom alle omstandigheden in kaart te brengen die voor u van belang zijn. Daarnaast dient de adviseur ook rekening te houden met uw wensen. Ook die zijn van belang voor een goed hypotheekadvies. Uw persoonlijke omstandigheden en wensen dienen vastgelegd te worden in het financieringsdossier dat de hypotheekadviseur bijhoudt. Het Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid) heeft in 2017 geoordeeld:

“Bij het oversluiten van de hypothecaire geldlening houdt de zorgplicht van een adviseur voorts in dat hij moet onderzoeken of dat oversluiten in het belang van Consumenten is (Rechtbank Rotterdam 9 maart 2016, ECLI:NL:RBROT:2016:1693). Daarbij kunnen er tal van omstandigheden zijn die meebrengen dat een passend advies niet leidt tot de goedkoopst mogelijke constructie. Een advies is immers, naast de wensen van een consument omtrent de hoogte van maandlasten, per definitie afhankelijk van diens leeftijd, diens inkomsten en toekomstperspectieven, diens wensen omtrent afloszekerheid en diens bereidheid om risico’s te nemen.”

Indien later blijkt dat de adviseur u niet de goedkoopste hypotheek heeft geadviseerd dan zal hij dus aan de hand van het financieringsdossier moeten kunnen uitleggen dat de consument een andere wens had of er een ander belang was waardoor de keuze voor de minder goedkope hypotheek toch gerechtvaardigd was. De hypotheekadviseur dient enerzijds vast te stellen wat u maximaal per maand mag besteden aan woonlasten en dient anderzijds vast te stellen of u dat maximum daadwerkelijk wenst te besteden en welke producten u, afgestemd op uw wensen, voor dat geld kunt afnemen.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u een klacht over uw hypotheekadviseur of het aan u gegeven hypotheekadvies? Neem contact met ons op. We helpen u graag verder.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant