Nieuws: Steeds vaker oplichting in Nederland door buitenlandse beleggingsbedrijven

AFM ziet steeds vaker oplichting door buitenlandse beleggingsbedrijven, zo meldt NOS.nl. Van 2015 tot 2018 kreeg de AFM zo’n 40 meldingen van consumenten over aanbieders uit Cyprus. Vanaf 2019 zijn dit er al ruim 330. Deze malafide aanbieders vallen niet direct onder het toezicht van de AFM. De aanbieders hebben vaak een vergunning van het land waarin ze gevestigd zijn en kunnen door middel van een paspoort ook in andere Europese landen actief zijn. De AFM houdt hier geen toezicht op, omdat de vergunningverlenende partij dit doet.

Consumenten worden vaak via een bellijst gebeld door deze malafide aanbieders. Zij spiegelen op misleidende wijze hoge rendementen voor. Zij zeggen vaak ook dat ze onder toezicht staan van een financiële autoriteit zoals de AFM, terwijl dit niet het geval is. Daarnaast geven zij soms aan, klanten te kunnen helpen met beleggen, terwijl zulke aanbieders geen beleggingsadvies mogen geven.

NOS spreekt met Jan Boerboom, hoofd Marktintegriteit en Handhaving bij de AFM. Hij zegt dat slachtoffers vaak worden gebeld, waarin dan wordt geprobeerd een vriendschappelijke band met de slachtoffers op te bouwen. Daarna vragen ze om een eerste storting. De malafide bedrijven bouwen soms websites na en laten koersen zie die niet kloppen, zegt de AFM. “Na een week heeft iemand ineens 50 procent winst. En dan komt de unieke kans: nu nog een keer een paar duizend euro storten. Zo stoppen mensen steeds meer geld in de belegging.” Het kan gaan om verliezen van wel 100- of 200.000 euro.

Wanneer het contact wordt verbroken of als winst niet geïncasseerd kan worden komen slachtoffers erachter dat ze opgelicht zijn. Signalen van oplichting doorgeven heeft wel zin volgens de AFM: “Zo ontving de AFM, maar ook de Britse toezichthouder FCA, tientallen signalen over Hoch Capital Ltd, die handelde onder de naam iTrader. Uit informatie van de FCA blijkt dat deze partij veelal gegevens verzamelde van mensen die informatie achterlieten op nep-advertenties. Verkopers die deze mensen vervolgens belden, haalden hen over om geld in te leggen. Na uitvoerige informatie-uitwisseling en onderzoeken maakte de Cypriotische toezichthouder CySEC op 1 juni 2020 bekend dat Hoch zijn vergunning inlevert.”

Lees hier het hele nieuwsbericht van NOS.

Financieel Recht Advocaten

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant