Nieuws: VEB wil meer toezicht op finfluencers

De beleggersvereniging VEB wilt dat de minister gaat handhaven tegen de activiteiten van influencers die zonder een vergunning financiële producten aanbieden. Zij achten een grote kans voor een waterbedeffect.

Verbod op gokken

De regering overweegt nu al een gedeeltelijk verbod op reclame voor gokken, omdat dit financiële en verslavingsproblemen in de hand werkt. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) roept minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming op om ook finfluencers onder dit voorgenomen verbod te laten vallen. Het gaat hierbij om influencers die op sociale media als Facebook, YouTube en TikTok proberen aan te zetten tot beleggen.

Meer toezicht

Met beleggen heeft het volgens de VEB allemaal weinig te maken. Het gaat eerder om gok producten die zijn omgekat tot beleggingen. Finfluencers verdienen als hun enthousiaste verhalen nieuwe klanten of meer handel oplevert voor de aanbieders. Daarover zijn ze zelden transparant, terwijl neutrale berichtgeving een zeldzaamheid is.

In de tussentijd houdt ook toezichthouder AFM finfluencers in de gaten. Eind vorig jaar organiseerde de toezichthouder een bijeenkomst om finfluencers op hun plichten te wijzen. Het valt te betwijfelen dat de boegbeelden van exotische beleggingsaanbiedingen vrijwillig zullen gaan denken in het belang van beleggers. Een verbod, waarover de VEB in gesprek wil met de minister, moet soelaas bieden.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant