Uitspraak: ING kan niet bevolen worden de bankrelatie onvoorwaardelijk voort te zetten

Eiseres heeft sinds 1999 een zakelijke bankrekening bij ING. In 2018 heeft ING aan eiseres laten weten dat zij om zakelijke redenen het beleid heeft om betrokkenheid te voorkomen met de landen Iran, Cuba, Noord-Korea, Soedan en Syrië, die elk onderhevig zijn aan verschillende EU, VS en andere sancties.

Een jaar later zegt ING de bankrelatie met eiseres op. Zij geeft als reden dat klanten van eiseres betalingen aan eiseres doen terwijl zij gelieerd zijn aan partijen die handel drijven met Cuba.

Op 21 januari 2020 heeft ING schriftelijk aan eiseres bericht dat zij alsnog ruimte ziet om de bankrelatie voort te zetten, omdat een van de klanten heeft bevestigd geen banden met Cuba te hebben of daar zaken te doen. Feitelijk heeft eiseres steeds over de zakelijke rekening kunnen beschikken.

Het geschil

Eiseres vordert ING te veroordelen:

  • om de bankrelatie met eiseres onvoorwaardelijk voort te zetten en het gebruik door eiseres van haar bankrekening bij ING op gebruikelijke wijze onvoorwaardelijk voort te zetten;
  • om de persoonsgegevens van eiseres binnen 48 uur na betekening van dit vonnis te verwijderen uit het interne verwijzingsregister, althans die persoonsgegevens daar niet in op te nemen, en verwijderd te houden.
De beoordeling

De voorzieningenrechter stelt dat het toewijzen van de vordering zou betekenen dat zij onder alle omstandigheden de beschikking houdt over haar zakelijke betaalrekening bij ING. Dit is niet mogelijk omdat op ING de verplichting rust periodiek te onderzoeken wat haar klanten met hun rekeningen doen, wat er toe kan leiden dat zij de bankrelatie met een klant moet beëindigen.

De beslissing

De voorzieningenrechter weigert de gevraagde voorzieningen.

Lees hier de hele uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Heeft uw bank ook de bankrelatie opgezegd? Kom dan in actie en neem hier vrijblijvend contact op met een van onze advocaten! Ons kantoor heeft ruime ervaring met het procederen tegen banken, tussenpersonen, financieel adviseurs, hypotheekadviseurs, beleggingsadviseurs alsmede vermogensbeheerders.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant