Uitspraak: ING mag een man en zijn vijf kinderen niet lichtvaardig op straat zetten op basis van een flinterdun vermoeden van witwassen

Op 1 maart 2024 heeft de Voorzieningenrechter bij de rechtbank Midden-Nederland besloten dat ING niet gerechtigd is om een man en zijn gezin, bestaande uit vijf minderjarige kinderen, op straat te zetten. De beschuldiging van ING richtte zich op het feit dat het salaris van de man als DGA werd betaald door een bedrijf dat door ING verdacht werd van witwassen. Dat was voor ING meende dat het daarom gerechtvaardigd was een man met vijf minderjarige kinderen op straat te zetten.

Deze verdenking was gebaseerd op verschillende punten:

 1. Het gebruik van zijn persoonlijke betaalrekening voor zakelijke doeleinden;
 2. Regelmatige contante opnames van aanzienlijke bedragen;
 3. Hulp aan zijn broer bij het afbetalen van een schuld aan een drugsdealer;
 4. Mogelijke illegale verbouwing van zijn woning door arbeiders die onofficieel werkten;
 5. Twijfels bij ING over de winstgevendheid van het bedrijf van de klant.
Aangezien is vastgesteld dat de inkomsten van de bedrijven duidelijk legitiem zijn, heeft de Voorzieningenrechter geoordeeld dat het twijfelachtig is of het feit dat ING geen volledig transparant beeld krijgt van de geldstromen binnen een bedrijf met volledig legitieme inkomsten, rechtvaardigt dat ING niet alleen de zakelijke bankrelatie met dat bedrijf beëindigt, maar ook de privébankrelatie met de natuurlijke persoon die het bedrijf runt en er zijn inkomen uit haalt, inclusief zijn hypotheek.

De Voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat ING de hypotheek van de klant niet mag opzeggen en heeft ING veroordeeld om de hypotheek voorlopig voort te zetten.

Deze uitspraak is van belang voor personen die het onderwerp zijn van een KYC- of fraudeonderzoek door banken. Het lichtvaardig opzeggen van een hypotheek omdat de werkgever of de eigen onderneming van de klant mogelijk betrokken zou zijn bij witwassen op basis van subjectieve oordelen, is voor de bank niet altijd gerechtvaardigd, zoals blijkt uit deze uitspraak. Met name in gevallen waarin duidelijk is dat de onderneming haar gelden op legitieme wijze heeft verdiend en het salaris van de klant netjes wordt geadministreerd, beperkt de Voorzieningenrechter de mogelijkheden van de bank. De klant van de bank kan in ieder geval voorlopig blijven wonen in zijn woning.

Financieel Recht Advocaten

Wordt u ook geconfronteerd met KYC-onderzoeken van uw bank als werknemer van een bedrijf of als DGA van een bedrijf? Heeft u een brief ontvangen van de bank waarin gedreigd wordt uw huis te verkopen omdat zij u verdenken van witwassen of fraude? Aarzel niet om contact met ons op te nemen om de mogelijkheden te bespreken, deze zijn vaak ruimer dan u denkt.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

 • Tegen financiële dienstverleners
 • 10+ jaar ervaring
 • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

 • Tegen financiële dienstverleners
 • 10+ jaar ervaring
 • Eerlijk en transparant