Uitspraak: Bank heeft zorgplicht ten aanzien van verdachte transacties

Een bank instelling heeft een blokkade gemaakt op een zakelijke bankrekening. Er had een verdachte transactie plaatsgevonden. Via het SWIFT systeem was een melding binnengekomen. Het gaat om een bijschrijving van 40.000 euro uit het buitenland. Het gaat om een zakelijke bankrekening van E. Het bedrag is opvallend, omdat er nauwelijks saldo op de rekening stond. Er werd 10.000 euro opgenomen bij een geldautomaat. De bank heeft na deze actie het account geblokkeerd. De bank weigert de blokkade op te heffen. E verklaart dat het gaat om een terugbetaling van een geldlening.

Kort geding

In kort geding wordt verzocht om opheffing van de blokkade op de zakelijke bankrekening. Ook stelt E dat de bankrelatie moet worden voortgezet en dat E toegang moet krijgen tot de bankrekening. Ook moet E uit de registers worden verwijderd. E stelt daarbij dat de bank haar zorgplicht heeft geschonden dan wel dat de blokkade naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. E stelt dat de bank te weinig onderzoek heeft gedaan alvorens de blokkade op te werpen. Ook zou E geen toegang meer hebben tot andere bankrekeningen.

De bank verwijst naar het ongebruikelijke karakter van de bijschrijving, het gebruik van de bankrekening, de opname van 10.000 euro en de verklaringen die zijn gedaan. Ook de signalen van fraude maken dat de bank geen andere mogelijkheid zag dan handhaving van de blokkade.

De rechtbank komt tot het oordeel dat er een bancaire zorgplicht bestond. De bijschrijving en het ongebruikelijke karakter maken, in combinatie met de algemene voorwaarden en de regels uit de Wft en Wwft, dat de blokkade op de bankrekening mocht plaatsvinden. E hoefde daarover vooraf niet te worden geïnformeerd. De blokkade wordt in stand gehouden. Op de zitting is gebleken dat E wel degelijk beschikking heeft over een bankrekening bij een andere bank. Op die manier heeft E toegang tot het betaalverkeer. De vorderingen van E worden afgewezen.

Klik hier voor de gehele uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over de zorgplicht van banken met betrekking tot een hypotheek of ander financieel product? Neem dan nu contact met ons op.

daar staat tegenover daardoor daarentegen daarmee daarna daarnaast daarom daartoe desondanks doch door middel van doordat dus nadat namelijk net als net zoals niet alleen … maar ook niet als niettemin noch hetzelfde als hieruit volgt daarnaast daarom daartoe desondanks doch door daardoor daarentegen daarmee hoewel registratie

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant