Uitspraak: Onvoldoende aanwijzingen voor witwassen waardoor coffeeshop recht heeft op een bankrekening

Sinds 16 januari 1992 exploiteert eiser een coffeeshop in de vorm van een eenmanszaak. Hij heeft nog nooit problemen met de politie of de gemeenten gehad. Eiser heeft in 2013 voor onbepaalde tijd opdracht verleend aan B&D B.V. om de gelden voor de coffeeshop te beheren en de betalingen aan crediteuren uit te voeren. B&D, bestuurd door de broer van eiser, die ook de bedrijfsleider van de coffeeshop is, is speciaal voor dat doel opgericht.

Begin 2020 heeft ABN aan B&D meegedeeld dat de coffeeshop niet mag bankieren via de bankrekening van B&D. Zij heeft B&D gesommeerd om daarmee te stoppen en laten weten dat de coffeeshop een eigen zakelijke bankrekening moest openen.

Toen eiser in februari 2020 probeerde een zakelijke bankrekening te openen werd dit geweigerd. Een maand later heeft eiser het tevergeefs nog een keer geprobeerd. ABN heeft de aanvraag afgewezen omdat eiser heeft gezegd dat hij niet eerder door ABN of een andere financiële partij is afgewezen voor een zakelijke rekening.

Eiser heeft vervolgens, wederom tevergeefs, zakelijke rekeningen aangevraagd bij Rabobank, SNS Bank en ING.

Het geschil

Eiser vordert ABN te veroordelen een zakelijke bankrekening op zijn naam te openen en haar te veroordelen in de proces- en de nakosten.

De beoordeling

ABN heeft aangegeven dat zij de aanvragen heeft afgewezen omdat eiser lange tijd zakelijk heeft gebankierd via zijn privérekeningen en omdat hij via de ‘B&D-constructie’ ondergronds zou hebben gebankierd. De bank geeft als antwoord op de vraag of er via de coffeeshop geld wordt witgewassen, dat er in de coffeeshop grote sommen contant geld rondgaan en dat zij op hemelsbreed 15 kilometer van de grens met België is gevestigd.

Eiser stelt dat hij niet meteen een zakelijke bankrekening heeft aangevraagd omdat hem duidelijk was geworden dat banken liever geen coffeeshops als klant hebben. Op advies van zijn financieel adviseur hebben hij en zijn broer – die tevens verhuurder is van het bedrijfspand waarin de coffeeshop is gevestigd – besloten om B&D op te richten. Eiser had achteraf beter een andere keuze kunnen maken, dat is hem inmiddels duidelijk.

De bank heeft als antwoord gegeven op de vraag of er via de coffeeshop geld wordt witgewassen, dat er in de coffeeshop grote sommen contant geld rondgaan en dat zij op hemelsbreed 15 kilometer van de grens met België is gevestigd. De rechtbank stelt dat de grote sommen contant geld samenhangen met het niet hebben van een zakelijke bankrekening, wat eiser juist tracht op te lossen. De afstand tot de grens is onvoldoende om een vermoeden van witwassen op te kunnen baseren. De rechtbank concludeert dat eiser tevergeefs heeft geprobeerd bij de andere banken een zakelijke rekening te openen. Nu er geen concrete aanwijzingen bestaan voor witwassen of ander crimineel handelen is er voor ABN op dit moment onvoldoende reden om hem als klant te weigeren, aldus de rechtbank. De vordering wordt toegewezen.

Lees hier de hele uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u het vermoeden dat u schade heeft geleden als gevolg van slecht advies van uw hypotheekadviseur en/of bank? Neem dan hier vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. Ons kantoor heeft ruime ervaring met het procederen tegen banken, tussenpersonen, financieel adviseurs, hypotheekadviseurs, beleggingsadviseurs alsmede vermogensbeheerders.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant