Nieuws: Aanzienlijke hoeveelheid ongebruikelijke transacties bij vakantieparken

De afgelopen vijf jaar heeft de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU NL) meer dan driehonderd meldingen gehad van ongebruikelijke transacties die gerelateerd zijn aan vakantieparken. De FIU heeft geconstateerd dat het merendeel hiervan ook als verdacht mag worden gemarkeerd.

Onderzoek

Het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland stelde onlangs in een rapport dat vakantieparken op grote schaal worden gebruikt door criminelen om geld wit te wassen. Lokale overheden blijken daar vanwege een gebrek aan kennis en capaciteit vaak niets aan te doen.

Hennie Verbeek-Kusters, chef FIU: ‘Vooral in de laatste twee jaar is er een flinke stijging te zien. Het gaat niet alleen om witwassen, maar ook om andere strafbare feiten als fraude.’ Verdere details hierover kan de FIU momenteel niet geven, ook niet over het vermogen dat samenhangt met de meldingen.

Naar aanleiding van de bevindingen van de Telegraaf is de Rabobank ondertussen een intern onderzoek gestart. De bank verstrekte de afgelopen jaren duizenden hypotheken voor de aankoop van vakantiehuisjes op de betrokken parken.

Mogelijke gevolgen klanten

Dit interne onderzoek van de Rabobank kan ervoor zorgen dat al haar klanten, die mogelijk in verband kunnen worden gebracht met witwassen en terrorismefinanciering, de deur worden gewezen.

Rabobank zal aan de hand van het cliëntenonderzoek bepalen of de klant genoeg informatie heeft verstrekt over de de geldstromen. Als deze informatie die verstrekt wordt onvoldoende is, zal de bank de bancaire relatie met de klanten beëindigen. Klanten die niet voldoende kunnen aantonen niks te maken te hebben met deze praktijken staan binnen de kortste keren op straat.

Het gevolg is dat u niet meer kunt deelnemen aan het financiële verkeer. Eenvoudig een belastingaangifte betalen gaat dan niet meer op. De Belastingdienst accepteert namelijk alleen girale betalingen. Ook kunnen uw persoonsgegevens worden geregistreerd bij interne en externe verwijzingsregister, wat toekomstige bankzaken zoals het aanvragen van een hypotheek kunnen belemmeren.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant