Het midden- en kleinbedrijf richt zich de laatste tijd steeds meer op alternatieve financiering. Voor grote banken is het verlenen van leningen aan kleine bedrijven niet interessant, hier kleven grotere risico’s aan, terwijl het om kleine bedragen gaat. Deze alternatieve financiering is alleen erg risicovol. De AFM wil dan ook dat er een onderzoek komt deze vorm van financiering.
Een voorbeeld van de alternatieve financiering is factoring, waarbij de ondernemer ijn facturatie en debiteurenrisico overdraagt aan een gespecialiseerd bedrijf. Ook gaat het om het leasen van materialen en benodigdheden, crowdfunding en flitskredieten. Deze alternatieve financiering is volgens de AFM (Autoriteit Financiele Markten) onvoldoende gereguleerd waardoor met name de kleine bedrijven risico lopen. Volgens de AFM is de rente voor een kortlopend krediet gemiddeld 126% op jaarbasis. Ook zijn kosten en voorwaarden van kredieten bij alternatieve aanbieders niet altijd even goed zichtbaar voor de kleine ondernemer. Deze kleine ondernemer heeft vaak geen financiële kennis, geen geld voor financieel advies en zijn vaak aansprakelijk voor de lening.
Lees hier het hele nieuwsbericht.
Financieel Recht Advocaten
Heeft u vragen hierover? Neem dan hier vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. Ons kantoor heeft ruime ervaring met het procederen tegen banken, tussenpersonen, financieel adviseurs, hypotheekadviseurs, beleggingsadviseurs alsmede vermogensbeheerders.
Wij staan voor u klaar
- Tegen financiële dienstverleners
- 20+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant