De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Environmental, Social, and Governance (ESG) criteria bevorderen transparantie en duurzaamheid in het bedrijfsleven, waarbij bedrijven verplicht zijn om uitgebreide duurzaamheidsinformatie te verstrekken. Onvoldoende naleving kan leiden tot aanzienlijke juridische en financiële gevolgen, zoals reputatieschade, financiële sancties en juridische procedures. Daarom is het cruciaal dat bedrijven proactief handelen om aan de ESG- en CSRD-vereisten te voldoen, hun ethische standaarden hooghouden en hun klanten bewust maken van deze verplichtingen om bredere duurzaamheid in de toeleveringsketen te bevorderen.Wat is ESG (Environmental, Social, and Governance)?

ESG staat voor Environmental, Social, and Governance en omvat de drie centrale factoren bij het meten van de duurzaamheid en ethische impact van een investering in een bedrijf of onderneming. Deze factoren helpen beleggers te bepalen hoe goed een onderneming presteert op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). ESG wordt steeds belangrijker in de bedrijfswereld, aangezien beleggers, consumenten en regelgevers meer aandacht besteden aan de duurzaamheids praktijken van bedrijven. Bedrijven die zich niet aanpassen aan deze nieuwe realiteit kunnen aanzienlijke financiële en juridische risico’s lopen. Lees meer over ESG (Environmental, Social, and Governance).

Wat is CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een initiatief van de Europese Unie (EU) dat gericht is op het verbeteren van de rapportage van duurzaamheidsinformatie door bedrijven. Deze richtlijn vervangt de bestaande Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en stelt strengere eisen aan de rapportage over ESG-kwesties. De CSRD is bedoeld om de kwaliteit, vergelijkbaarheid en betrouwbaarheid van duurzaamheidsinformatie te verbeteren, wat beleggers en andere belanghebbenden helpt om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Lees meer over CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).

Kan ESG invloed hebben op bancaire relatie?

Banken vragen steeds vaker om uitgebreide informatie en documentatie van hun klanten. Dit verzoek kan variëren van details over eerdere en huidige bankrelaties tot specifieke informatie over bedrijfsovernames, inclusief de herkomst van het vermogen en de structuur van houdstermaatschappijen. Ook kan er verduidelijking worden gevraagd over bedrijfsactiviteiten en relaties met verschillende zakelijke partners, evenals uitleg over het gebruik van gehuurde faciliteiten en de locatie ervan. Daarnaast willen banken weten of en hoe potentiële handelsrelaties worden gescreend op integriteitsrisico’s. Lees meer over ESG en de invloed op bancaire relaties.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant