Nieuws: Algemene voorwaarden hypotheekverstrekkers niet up-to-date

Verstrekkers van hypotheken concurreren meer en meer op hypotheekvoorwaarden. Deze voorwaarden worden door sommige hypotheekverstrekkers meerdere malen per jaar gewijzigd. De wijzigingen vinden plaats door nieuwsbrieven die hypotheekverstrekkers sturen aan hypotheekadviseurs. Dit heeft tot gevolg dat niet alle wijzigingen tijdig worden doorgevoerd in de algemene voorwaarden van de verstrekkers. Soms worden de algemene voorwaarden zelfs helemaal niet aangepast, zo stellen hypotheekadviseurs. Het gevolg hiervan is dat klanten niet weten waar ze aan toe zijn. Klanten krijgen van de hypotheekadviseur te horen welke voorwaarden van toepassing zijn maar kunnen deze niet terugvinden in de voorwaarden van de hypotheekverstrekker.

Hypotheekverstrekker past rente afhankelijke voorwaarden niet altijd aan

Niet alle hypotheekverstrekkers zijn ook altijd van plan om de algemene voorwaarden bij te werken. ‘Sommige aanpassingen zijn erg van het moment afhankelijk, bijvoorbeeld van de rentestand. Een geldverstrekker wil dan de ruimte houden om er ook weer mee te stoppen als zo’n aanpassing minder gunstig uitpakt en legt het expres niet vast in de voorwaarden’ zo stelt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep.

Minder concurreren op marges, meer concurreren op hypotheekvoorwaarden

Hypotheekverstrekkers concurreren nu meer op de hypotheekvoorwaarden dan voorheen omdat zij minder op marges kunnen concurreren. Oorzaak hiervoor is dat er meer hypotheekverstrekkers actief zijn op de markt. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat banken in het laatste kwartaal van 2018 de marges op hypotheken hebben verlaagd. Tegelijk constateert de toezichthouder dat de voorwaarden voor een hypotheek verder zijn versoepeld. Het is voor consumenten dus makkelijker geworden om een hypotheek te krijgen. Het gaat dan vooral om consumenten die als zzp’er werken. Naast de toenemende concurrentie noemen banken ook de afgenomen risicoperceptie als oorzaak van de verlaging van hun marges.

Klik hier voor het volledige nieuwsbericht in het Financieel Dagblad van 5 februari 2019.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u een geschil met uw bank of hypotheekverstrekker? En heeft u als gevolg daarvan schade geleden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een eerste overleg. Financieel Recht Advocaten adviseert veel over en procedeert veel tegen tegen banken, vermogensbeheerders, verzekeraars en andere financiële dienstverleners.

Zie vergelijkbare nieuwsberichten:

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant