Nieuws: Banken zijn terughoudender in verlengen van de hypotheek voor commercieel vastgoed

Het valt op dat banken terughoudender zijn geworden in het herfinancieren van vastgoed. Zij waren voorheen al jarenlang terughoudend met het verstrekken van nieuwe vastgoedleningen.

Pandeigenaren hebben daarom vaak te maken met het feit dat zij elders een dure financiering moeten afsluiten (als dit al mogelijk is), aflossen of verkopen. Daarnaast vallen de inkomsten (deels) weg, omdat horeca en winkels amper omzet draaien. Indirect worden beleggers gedwongen om volledig af te lossen. Als aflossen geen optie is, moeten ze gaan verkopen of kloppen ze aan bij bijzonder beheer. Huurders ondervinden hiervan ook last, omdat huurkortingen en uitstel van betaling minder voor de hand ligt.

Laurens van de Noort (van belangenvereniging particuliere beleggers) geeft aan dat het al lange tijd lastig is om voor winkelpanden de hypotheken te verlengen. Door de coronacrisis is dit probleem alleen maar toegenomen. Huurders van winkelpanden worden eerder aangemerkt als risicovol. Een belegger kreeg geen verlenging van de hypotheek omdat het pand werd verhuurd aan een bedrijf dat onder meer souvenirs produceert. Volgens de bank was het coronarisico te hoog.

Maar ook bij huurders die geen betalingsproblemen hebben, ondervinden problemen met het verlengen van de hypotheek. Een eigenaar van een volledig verhuurd pand, die de helft al had afgelost, kreeg de mededeling dat de bank zijn hypotheek niet zou verlengen aangezien het niet meer aansloot bij het beleid van de bank. Uiteindelijk heeft de ondernemer samen met zijn compagnons geld bij elkaar kunnen leggen om in een keer de aflossing te kunnen realiseren. Dit kunnen de ondernemers wel eenmaal doen, maar niet voor ieder pand.

Ook andere geldverstrekkers merken dat de banken de rem hebben ingetrapt. Volgens vastgoedfinancier RNHB kloppen er meer partijen bij hen aan sinds corona. Deze mensen kunnen geen (her)financiering meer krijgen bij de bank. De geldverstrekkers zijn dit jaar met bijna 60% gegroeid daardoor.

Banken hebben bevestigd dat zij sinds de crisis nog kritischer naar de vastgoedleningen zijn gaan kijken. Rabobank bouwt de winkelfinanciering al jaren bewust af, maar sinds de crisis wordt er nog strenger naar de portefeuille gekeken, aldus de directeur vastgoedfinanciering bij Rabobank. Door de ontwikkelingen door corona, wordt gekeken naar het belang van de klant, maar ook naar de risicopositie van de bank. Bij de Rabobank wordt de winkelportefeuille onder meer teruggeschroefd door meer eigen geld te verlangen, aflossingen te verhogen, aanvullende garanties te bedingen, aanvullende financiering te verstrekken om winkels om te bouwen, maar ook door bepaalde leningen niet te verlengen.

Ook de ING heeft toegegeven dat zij scherper kijken naar financieringsaanvragen sinds corona. Toch zou het overgrote deel van de vastgoedleningen worden verlengd, als dit past binnen de risicomaatstaven van de bank. Per geval zouden de redenen om niet te (her)financieren verschillen.

Consultant KPMG heeft onderzoek gedaan en geconcludeerd dat de financieringsbereidheid van banken bij vastgoed, sterk is afgenomen. Dit treft met name de winkelpanden. Zo was er een daling van 100% naar 25% waar de banken een lening wilde verstrekken waarbij minder dan 40% eigen geld werd ingelegd.

Als banken niet langer herfinanciering geven, zullen er veel faillissementen dreigen. Dit is onnodig. De coronacrisis is een tijdelijk probleem, waar we samen doorheen moeten komen.

Klik hier voor het volledige nieuwsartikel.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 20+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 20+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant