Nieuws: Herbeoordeling rentederivaten loopt opnieuw vertraging op

In maart 2016 plaatsten wij al een nieuwsartikel over de rentederivaten die door banken werden verkocht aan MKB-ondernemers (klik hier). Op verzoek van de heer Dijsselbloem heeft de Autoriteit Financiële Markt (hierna: “AFM”) onafhankelijke deskundigen benoemd. Deze hebben een herstelkader opgesteld en er werd verwacht dat het toetsen van de dossiers aan het herstelkader en het compenseren van de klanten medio 2017 afgerond kon worden. Echter blijkt er nu opnieuw vertraging te zijn.

Beoordeling door externe accountant zorgt voor vertraging

Het herstelkader is in juni 2016 gepubliceerd (klik hier). Sinds de publicatie van het herstelkader heeft iedere bank zijn eigen systeem opgebouwd. Aan de hand van dit systeem kan de bank dan bepalen welke klanten recht hebben op een vergoeding en wat de hoogte van de vergoeding moet zijn. Om te garanderen dat de berekeningen goed verlopen wordt elk dossier nogmaals beoordeeld door een externe accountant. Deze moet een goedkeurende verklaring geven voor de herstelberekening en dan kan de vergoeding aan de klant worden voorgelegd. Dit zorgt echter volgens ABN Amro voor vertraging. In totaal gaat het bij de ABN AMRO om ongeveer 6.800 klanten waarvan er ongeveer 1.500 dossiers bij de accountant liggen ter goedkeuring.

Bij de Rabobank, die ongeveer 11.400 gedupeerde klanten heeft, leidt naar eigen zeggen een andere factor tot vertraging. Rabobank zou nog wachten op de toestemming van de AFM zodat ze kunnen beginnen met de uitvoering van het herstelkader. De AFM stelt echter dat dit niet het geval is. Volgens de AFM zijn er sinds april geen belemmeringen meer en kan de Rabobank beginnen met de uitvoering van het herstelkader.

Al vanaf 2012 besteed de AFM aandacht aan deze kwestie. ABN Amro heeft aangegeven dat ze de eerste klanten met een voorstel tot schadeherstel zullen benaderen in het derde kwartaal van 2017. Rabobank gaat ervan uit dat de vertraging later zal worden ingehaald en hoopt het grootste deel van de brieven dit jaar nog te kunnen versturen.

Financieel Recht Advocaten

Neem hier contact op met een van onze gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten als u advies wilt over uw rentederivaat. Onze advocaten hebben ruime ervaring met het procederen tegen banken, verzekeraars en vermogensbeheerders.

Zie ook vergelijkbare artikelen:

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant