Nieuws: ING zegt rechtmatig de kredietrelatie op met bitcoinmakelaar

ING heeft begin november 2016 de rekening van een bedrijf uit Lelystad opgezegd dat meer dan € 6 miljoen cash had gestort op een zakelijke rekening om bitcoins mee te kopen. Volgens de voorzieningenrechter in kort geding was de opzegging rechtmatig met het oog op wet- en regelgeving rond de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.

Bedrijf dat bitcoins kocht met contant geld

Twee mannen die het bedrijf exploiteerde kochten op grote schaal voor klanten bitcoins in. Dat gebeurde (veelal) met contant geld. In de periode tussen 2014 tot november 2017 heeft het bedrijf voor meer dan € 6,2 miljoen aan cash op de zakelijke rekening gestort en daarvan bitcoins gekocht voor twee grote buitenlandse klanten.

Voorzieningenrechter: bitcoin-transacties hebben een hoog risicoprofiel

ING heeft het bedrijf dat als bitcoinmakelaar optrad meermaals verzocht om informatie over deze klanten en over de herkomst van de contante gelden. De informatievoorziening die aan ING volgde was vervolgens volgens de voorzieningenrechter onvoldoende om te voldoen aan de voor banken geldende “Know Your Customer Rule”. Daarbij heeft de Amsterdamse rechtbank mee laten wegen dat transacties in bitcoins een hoog risicoprofiel hebben. Dat bevestigt ook DNB in een nieuwsbrief: “Aannemelijk is dat gelden uit misdrijf verkregen kunnen worden witgewassen door via een tussenpersoon transacties in bitcoins uit te voeren. De identiteit van de opdrachtgever kan langs deze weg vrij makkelijk geheim blijven. Dit geldt te meer bij het aan- en verkopen van bitcoins met contant geld.”

De bitcoinmakelaar overweegt om hoger beroep in te stellen tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter.

Klik hier om de volledige uitspraak d.d. 17 november 2017 van de voorzieningenrechter te lezen.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u een geschil over alternatieve beleggingen, zoals investeringen in Bitcoins, Ethereum of andere cryptocurrencies? En heeft u als gevolg daarvan schade geleden, omdat u bijvoorbeeld op een niet-passend of onjuist advies bent afgegaan? Of heeft uw bank of vermogensbeheerder op enige wijze haar zorgplicht geschonden? Neem dan hier vrijblijvend contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten. Financieel Recht Advocaten staat al meer dan tien jaar particulieren en ondernemers bij die een geschil hebben met een aanbieder van financiële producten en diensten.

Zie vergelijkbare nieuwsberichten:

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant