Nieuws: Klanten met spaarhypotheek ING en Rabobank worden ernstig benadeeld

De Consumentenbond heeft een melding bij de Autoriteit Financiële Markten gemaakt over de ernstige benadeling door ING en Rabobank van klanten met een spaarhypotheek. De Consumentenbond baseert haar klacht op het zogenoemde eensporig rentebeleid. Hiermee worden bestaande klanten beschermd wanneer zij hun hypotheek verlengen. De Consumentenbond stelt dat beide banken een hogere rente vragen voor de spaarhypotheek dan voor andere hypotheekvormen. Dit is in strijd met het eensporig rentebeleid.

Hogere rente voor spaarhypotheek

Hoewel nieuwe klanten niet meer kunnen kiezen voor een spaarhypotheek zijn er nog veel bestaande klanten die daar wel gebruik van maken. De ING en Rabobank rekenen voor het gebruik van de spaarhypotheek een renteopslag. ING klanten betalen een opslag van tussen de 0,3% en 0,85%, afhankelijk van de looptijd. Rabobank rekent 0,35% meer rente voor het gebruik van de spaarhypotheek.

Spaarhypotheek belastingtechnisch voordeliger

De banken onderbouwen dit beleid met het argument dat de spaarhypotheek een groter risico heeft. Volgens Olof King, directeur belangenbehartiging bij de Consumentenbond is dat onzin. Hij stelt dat een spaarhypotheek nier meer risico heeft dan in annuïteitenhypotheek. Beide worden immers aan het eind van de looptijd afgelost. Tijdens de looptijd is de schuld onder de streep bij beide vormen even hoog. Een spaarhypotheek is vaak zelfs voordeliger zo stelt King. Tijdens de looptijd van de spaarhypotheek kan de consument belastingvrij sparen. Daarnaast profiteert de consument voor de gehele looptijd van de maximale hypotheekrenteaftrek. Bij een annuïteitenhypotheek wordt de schuld ieder jaar lager waardoor ook de renteaftrek ieder jaar afneemt.

Hypotheekadviseur kiest voor de makkelijke weg

De Consumentenbond stelt daarnaast dat hypotheekadviseurs consumenten hier te weinig over informeren. Zij zien dat tussenpersonen vaak voor de makkelijkste oplossing gaan en klanten adviseren om over te stappen naar een annuïteitenhypotheek.

Klik hier voor het nieuwsartikel in het Financieel Dagblad van 7 februari 2019

Financieel Recht Advocaten

Heeft u een geschil met uw bank of hypotheekadviseur? En heeft u als gevolg daarvan schade geleden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een eerste overleg. Financieel Recht Advocaten adviseert veel over en procedeert veel tegen tegen banken, vermogensbeheerders, verzekeraars en andere financiële dienstverleners.

Zie vergelijkbare nieuwsberichten:

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant