Nieuws: Lakeman dagvaardt Rabobank en eist vergoeding wegens verkoop renteswap aan corporatie

De voorzitter van de Stichting Swapschade, Pieter Lakeman, heeft Rabobank gedagvaard namens Stichting Woonservice Meander. Lakeman stelt dat de corporatie fikse schade heeft geleden door het afsluiten van rentederivaten en eist dat de Rabobank deze schade vergoedt, zo meldt Accountant.nl op haar website.

Renteswap om niet-bestaande renterisico’s af te dekken

Lakeman stelt dat Rabobank in 2009 reeds heeft erkend dat zij renteswaps had verkocht om de corporatie te beschermen tegen renterisico’s die volgens Lakeman niet bestonden. Als tegemoetkoming heeft Rabobank al € 167.000,= vergoed aan de corporatie. Dat is volgens Lakeman echter te weinig. In de vandaag gestarte procedure eist hij dan ook een aanvullende schadevergoeding van ruim € 1.000.000,-.

Stichting Swapschade: renteswap is voor geen enkele mkb-er of woningcorporatie geschikt

Volgens Swapschade heeft de bank in het verleden geprofiteerd van het feit dat Stichting Woonservice Meander – evenals vrijwel alle MKB-ers en woningcorporaties – geen ervaring en/of expertise had op gebied van rentederivaten. Swapschade stelt dat een renteswap een speculatief en riskant product is dat voor geen enkele MKB-er en voor geen enkele woningcorporatie geschikt was.

Lakeman: “Het betreft een speculatief product dat juist door de onopvallende juridische koppeling aan de Algemene Bankvoorwaarden grote onzichtbare risico’s in zich verborg. Voor zover Meander wél renterisico’s liep, had de bank een rentecap moeten adviseren. Dat is een volstrekt risicoloos product dat bovendien veel goedkoper was. Maar het belang van de klant werd bij de verkoop van renteswaps achtergesteld bij dat van de bank”.

Klik hier voor het volledige artikel van Accountant.nl d.d. 31 januari 2018.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u een renteswap of derivaat en lijdt u schade? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een eerste overleg. Financieel Recht Advocaten procedeert veel over schending van de zorgplicht en bijbehorende schadevergoeding. Banken, verzekeraars en vermogensbeheerders zijn doorgaans de wederpartijen. Klik hier voor contact.

Zie vergelijkbare nieuwsberichten:

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant