Nieuws: Nationale Nederlanden gaat in beroep tegen uitspraak Kifid in woekerpolis-zaak

Op 29 maart 2016 werd Nationale-Nederlanden (hierna: “NN”) veroordeeld tot het vergoeden van het door een consument als gevolg van woekerpolis-praktijken ondervonden nadeel op een beleggingsverzekering (klik hier ons eerdere bericht daarover). De reeds door NN aan de consument verschafte vergoeding in het kader van de compensatieregeling was volgens het Kifid te laag. NN kondigde vandaag aan tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan bij de Commissie van Beroep.

Door NN bestreden Kifid-uitspraak

In de door NN bestreden uitspraak concludeerde het Kifid onder meer dat er geen contractuele basis bestond voor het heffen van initiële kosten bij een beleggingsverzekering die in 1997 werd gesloten, en dat NN de consument niet duidelijk had geïnformeerd over het inhouden van (initiële) kosten. Het Kifid oordeelde daarom dat NN de ingehouden kosten moet vergoeden en alsnog ten goede moest laten komen voor de waardeopbouw van de verzekeringspolis. Tevens diende er volgens het Kifid een herberekening te worden gemaakt van het waardeverlies als gevolg van het hefboom- en inteereffect. Ook hiervoor moest NN een vergoeding aan de consument betalen.

NN: onjuiste interpretatie arrest Hof van Justitie

Volgens NN heeft het Kifid een arrest (= uitspraak) van het Hof van Justitie van 29 april 2015 onjuist geïnterpreteerd en toegepast. Daarin zou volgens NN immers zijn bepaald dat NN niet verplicht was de cliënt te informeren over de initiële kosten. Kifid oordeelt echter dat NN de consument op grond van de civielrechtelijke informatieplicht had moeten inlichten over deze kosten. NN gaat in hoger beroep dus proberen om de Kifid-uitspraak van de baan te krijgen, mogelijk uit angst voor de grote gevolgen die deze uitspraak voor NN in andere zaken kan hebben.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u (het vermoeden dat u) een woekerpolis heeft en zoekt u hulp of bijstand, bijvoorbeeld om op een gelijk niveau met uw verzekeraar in gesprek te raken of om te weten te komen of u aanspraak kunt maken op een schadevergoeding, neem dan hier vrijblijvend contact met ons op. De advocaten van Financieel Recht Advocaten hebben ruime ervaring met het procederen tegen banken, verzekeraard en vermogensbeheerders.

Klik hier voor de volledige Kifid-uitspraak d.d. 29 maart 2016.

Klik hier voor het volledige arrest van het Hof van Justitie d.d. 29 april 2015.

Klik hier voor vergelijkbare artikelen:

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant