Nieuws: Registratievereiste van bank wellicht niet proportioneel

De DNB heeft in 2020 de cryptomuntenhandelaar Bitonic een registratie verleend als aanbieder van cryptodiensten. Deze registratie is opgenomen in artikel 23b lid 1 en 2 van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

DBN eist dat aanbieders van cryptodiensten zich effectief bezighouden met screenen. Er moet worden gecontroleerd of de identiteit van een relatie met een (rechts)persoon of entiteit als bedoeld in de Sanctieregelgeving overeenkomt. Dit moet bij iedere transactie, zowel inkomend als uitgaand.

Bitconic is het niet eens met deze screening en heeft bij de DNB bezwaar gemaakt. In het bezwaar voert zij aan dat er geen deugdelijke wettelijke basis is en dat in strijd wordt gehandeld met de regels van privacy.

De aanbieder van cryptodiensten had bij de rechtbank had verzocht om een voorlopige voorziening. Als voorlopige voorziening werd verzocht om het registratievereiste op te schorten. Bij iedere transactie zou een verificatie plaatsvinden of het gehanteerde crypto-adres daadwerkelijk door de klant werd uitgevoerd. Dit verzoek werd niet toegewezen.

Cryptomuntenhandelaar Bitonic heeft een succes bij de voorzieningenrechter. De voorzieningenrechter zag wel aanleiding om een voorlopige voorziening te treffen. Daarmee moet duidelijkheid komen over de registratie.

De voorzieningenrechter twijfelt aan de proportionaliteit van de interpretatie van de DNB die zij geeft aan het registratievereiste in het kader van de Wwft. De rechter twijfelt er eveneens aan dat dit de meest effectieve manier zou zijn om de doelstellingen na te leven. Dit betekent nog niet dat het registratievereiste evident onjuist of onrechtmatig is. Daar dient verder onderzoek naar gedaan te worden.

De voorzieningenrechter heeft de belangen van partijen afgewogen. Het registratievereiste wordt door de voorzieningenrechter echter niet geschorst. De voorzieningenrechter stelt zich op het standpunt dat de DNB het registratievereiste nader dient te motiveren.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over de zorgplicht van banken met betrekking tot een hypotheek of ander financieel product? Neem dan nu contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant