Nieuws: Rekening bij ABN Amro in Singapore gebruikt voor mogelijke betaling van steekpenningen

Een rekening van ABN is mogelijk ingezet voor betalingen van steekpenningen. Een directeur van een opdrachtgever van IHC ontving verdachte betalingen op de rekening. Dit blijkt ook uit onderzoeksdocumenten van justitie.

Eerder werd al enkele jaren onderzoek gedaan naar verdachte betalingen van IHC aan een Braziliaanse agent van het concern. De betreffende agent had tussen 2010 en 2014 bemiddeld voor IHC met betrekking tot de bouw van schepen voor het Maleisische Sapura en het Noorse Seadrill. De betreffende agent had geld dat van IHC afkomstig was, via zijn rekening op de Kaaimaneilanden via twee andere ondernemingen overgemaakt naar een bankrekening bij ABN Amro in Singapore. De naam van de rekening stond op Moxie International, een onderneming op de Britse Maagdeneilanden.

ABN Amro kwam dit jaar in het nieuws wegens mogelijke betrokkenheid bij een fraudezaak van oliehandelaar Hin Leong. De bank had 225 miljoen euro afgeboekt. ABN Amro heeft bekend gemaakt dat zij zich wil focussen op Noordwest-Europa. Onder andere het kantoor in Singapore zal worden afgestoten.

Uit de opsporingsdocumenten blijkt dat Moxie eigendom is van Vivek Arora. Vivek Arora is een hooggeplaatste directeur van het Maleisische Sapura en woont ook in Maleisië. Het Maleisische Sapura is een van de ondernemingen die in de jaren 2011 tot en met 2014 orders heeft geplaatst bij IHC voor de bouw van de offshoreschepen.

De geldstromen werden eerder al door de Braziliaanse autoriteiten opgemerkt. In 2017 is via een rechtshulpverzoek gevraagd om de betalingsgegevens en het klantdossier van Moxie International. Dat onderzoek werd gedaan in het kader naar corrupte Braziliaanse agenten. De agenten waren verantwoordelijk voor een deel van de betalingen. Het andere deel werd voldaan door de baas van Seadrill Brazilië.

ABN Amro heeft in 2018 aan de autoriteiten in Singapore documenten verstrekt. Het blijkt dat de rekening van Moxie International werd gebruikt voor beleggingen. Arora kon effecten kopen met geld dat was geleend van ABN Amro in Singapore. Met het geld werden investeringen gedaan in bedrijfsobligaties en beleggingsfondsen van onder meer ABN Amro en Robeco.

Gesteld wordt dat het gaat om een klassiek en herkenbaar fraudepatroon. Alleen al het openen van een bankrekening door een niet-ingezetene in het kader van een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden moet vragen oproepen.

Klik hier voor het nieuwsartikel.

Financieel Recht Advocaten

In de afgelopen jaren heeft Financieel Recht Advocaten een groot aantal particulieren bijgestaan in hun geschil met betrekking tot de zorgplicht van banken. Heeft u een conflict met uw bank? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant