Welkom bij Financieel Recht Advocaten!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van deze website te analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en advertenties binnen uw profiel te plaatsen. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer weten? Meer informatie over cookies.
Menu

Veel banken berekenen alsnog ten onrechte een risico-opslag

17 Mei 2017

Uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis bleek onlangs al dat onder andere Achmea, Delta Lloyd, ING, SNS Bank en Obvion niet altijd handelen in het beste belang van de klant. Zo zouden ze bij een nieuwe renteperiode ervan uitgaan dat klanten tot dezelfde risicocategorie behoren als in de eerdere renteperiode, zonder hier verder onderzoek naar te doen. Hiervoor komt Stichting Woekerrente in actie. Eerst door middel van gesprekken met de banken maar indien dit niet slaagt zijn ze bereid om een juridische procedure te starten.

Voor de huiseigenaren die ten onrechte teveel hypotheekrente betalen aan de bank wil Stichting Woekerrente een compensatie regelen. Hierbij worden ze gesteund door de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. De risico-opslag is een extra percentage bovenop de hypotheekrente indien de geldverstrekkers meer risico lopen bij de hypotheek. Dit is het geval indien de hypotheek meer dan 60% van de waarde van de woning is. De opslag kan oplopen tot 0,8% extra. Na het aflopen van de vaste renteperiode zouden banken op basis van de nieuwe feiten moeten kijken of er nog een reden is om de risico-opslag te blijven hanteren. Een aantal banken laten dit echter na en berekenen dezelfde risico-opslag door over de nieuwe renteperiode.

Banken moeten meer proactief handelen tegenover consumenten

De banken zijn verplicht om te handelen in het beste belang van de klant. Indien dus bijvoorbeeld de woningwaarde stijgt zouden banken moeten controleren of er nog wel een reden is om risico-opslag te berekenen. Stichting Woekerpolis wil daarom in onderhandeling treden met de banken zodat deze proactief gaan handelen. Nu moet de consument in veel gevallen zelf bij de bank aangeven dat de risico-opslag ten onrechte wordt berekend. In sommige gevallen hanteert de bank dan een lagere of helemaal geen risico-opslag meer, maar de Stichting Woekerrente vindt dit nog niet voldoende. Banken zouden dit ook moeten doen zonder dat de consument hierover klaagt bij de bank.

Financieel Recht Advocaten

Wordt er bij u ook ten onrechte een risico-opslag bovenop uw hypotheek berekend en leidt u als gevolg hiervan schade of dreigt u schade te gaan lijden neem dan hier vrijblijvend contact op met een van onze gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten. Onze advocaten hebben ruime ervaring met het procederen tegen banken, verzekeraars en vermogensbeheerders.


Terug


Laatste tweets