Nieuws: Stappenplan en checklist voor berekening boeterente AFM

Voor consumenten die hun hypotheek vervroegd willen aflossen en in dat kader willen weten wat de boeterente wordt, heeft de AFM een stappenplan en checklist gemaakt.

Het stappenplan

Het stappenplan bestaat uit 4 stappen: Bij de eerste stap wordt gekeken naar de actuele stand van de hypotheek en het bedrag dat u mag aflossen zonder daarover een vergoeding te betalen. Vervolgens wordt bij stap 2 de contractrente, en de vergelijkingsrente bepaald. De contractrente is de rente die u nu betaalt en de vergelijkingsrente is het huidige rentetarief. Bij stap 3 worden de gemiste rentebetalingen berekend aan de hand van de contractrente en de vergelijkingsrente. Als laatste stap wordt de vergoeding berekend die u moet betalen indien u uw hypotheek vervroegd aflost. Dit heet ‘contant maken’.

De checklist

Als met het stappenplan de boeterente is berekend kunt u aan de hand van de checklist controleren of de vergoeding voor vervroegde aflossing of het oversluiten goed tot stand is gekomen. Hierbij gaat het er bijvoorbeeld om of de bank wel op de juiste wijze rekening heeft gehouden met de rente bij uw hypotheekvorm, de maandelijkse aflossing, korting of opslag, rentebedenktijd etc.

In maart publiceerde de AFM al een leidraad waarmee banken en andere geldverstrekkers de boeterente moesten berekenen. Het is namelijk sinds de invoering van de Europese Mortgage Credit Directive op 14 juli 2016 niet langer toegestaan voor banken om verschillende berekeningswijzen te hanteren voor het berekenen van de boeterente. Daarom moeten banken en andere geldverstrekkers voor veel hypotheken de in rekening gebrachte boeterente opnieuw moeten berekenen.

Klik hier voor het stappenplan en hier voor de checklist van de AFM.
Voor het nieuwsbericht over de leidraad die in maart is gepubliceerd door de AFM kunt u hier klikken.

Financieel Recht Advocaten

Bent u consument of ondernemer en heeft u een geschil met uw financieel dienstverlener? Heeft u schade geleden als gevolg van het feit dat uw bank, verzekeraar of beleggingsadviseur haar zorgplicht heeft geschonden? Neem dan hier contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten. Financieel Recht Advocaten staat al meer dan tien jaar particulieren en ondernemers bij die een geschil hebben met een aanbieder van financiële producten en diensten.

Zie ook vergelijkbare nieuwsberichten

f
Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant