Nieuws: Voorgenomen limiet op contante betalingen en de invloed op witwaspraktijken

In een recente brief aan de Tweede Kamer hebben de ministers Van Weyenberg (Financiën) en Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) hun voornemen herbevestigd om een limiet op contante betalingen boven de €3.000 in te stellen. Dit voorstel is onderdeel van een breder wetsvoorstel gericht op het tegengaan van witwassen, dat essentieel is om aan de Europese regelgeving te voldoen en financiële sancties te vermijden.

Noodzaak van de limiet

De beperking op contante transacties is bedoeld om het witwassen van geld te bemoeilijken, een praktijk waarbij illegaal verkregen geld via complexe financiële transacties wordt ‘gereinigd’. Criminelen maken vaak gebruik van grote contante betalingen om hun illegale inkomsten te maskeren. Het voorstel is ook van belang omdat het niet doorvoeren ervan Nederland kan beroven van €600 miljoen aan Europees herstelfonds, zoals vastgesteld in het Herstel en Veerkrachtplan (HVP).

Wetsvoorstel en Europese regelgeving

Het wetsvoorstel ‘Plan van aanpak Witwassen’ omvat meerdere maatregelen, maar gezien de urgente deadline van 31 maart 2025 en de incompatibiliteit met het aankomende Europese Anti-Money Laundering and Countering the Financing of Terrorism (AML/CFT) pakket, gepland voor 2027, kiezen de ministers ervoor om zich eerst te richten op de implementatie van de contante betalingslimiet.

Vervolgstappen en overleg

De ministers hebben vier mogelijke scenario’s voor de voortzetting van het wetsvoorstel uiteengezet en zoeken actief de dialoog met de Tweede Kamer hierover. De eerstvolgende discussie hierover zal plaatsvinden tijdens het Commissiedebat op 24 april aanstaande.

Implementatie en toekomstige regelgeving

De Europese wetgeving inzake AML/CFT is nog in behandeling en zal uiteindelijk door alle EU-lidstaten binnen drie jaar na goedkeuring moeten worden geïmplementeerd. Dit onderstreept het belang van proactieve aanpassingen in nationale wetten om toekomstige juridische en financiële complicaties te voorkomen.

Financieel Recht Advocaten

Bent u bezorgd over hoe deze nieuwe regelgeving uw bedrijfsvoering kan beïnvloeden, of heeft u vragen over het wetsvoorstel en de implicaties ervan? Neem contact op met onze specialisten bij Financieel Recht Advocaten. Wij bieden deskundig advies en begeleiding om ervoor te zorgen dat uw onderneming voldoet aan de nieuwste financiële en juridische normen.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant